donderdag 29 april 2010

Uitspraak: 20 jaar voor Omer Al K. voor moord op moeder

Omer Al K. (22) is door het Gerechtshof in Den Haag vandaag veroordeeld 20 jaar cel voor de moord op zijn moeder (46) en poging tot moord op zijn zus (20) op 22 februari 2009. De eis was 25 jaar. Eerder legde de rechtbank in Dordrecht hem 25 jaar op.

Al K. wurgde zijn moeder met een fietsremkabel en bracht zijn zus 36 messteken toe. De zus overleefde de aanslag, maar hield in haar hals ernstige littekens over. De man zou mogelijk in opdracht van familieleden hebben gehandeld.

Voorzitter N. Schaar van het gerechtshof achtte bewezen dat de Irakees in februari 2009 doelbewust heeft gehandeld. Volgens de verdediging was Al K. mogelijk in een opwelling tot zijn daden gekomen. Mede naar aanleiding van psychiatrische rapporten van het Pieter Baancentrum werd Omer Al K. echter volledig toerekeningsvatbaar geacht. “Hij heeft gelegenheid genoeg gehad om na te denken”, aldus Schaar die in zijn uitspraak tot een iets mildere straf kwam. Het OM liet weten “niet ontevreden” te zijn.

De vader van het gezin vertrok enkele jaren geleden met twee jongere kinderen naar Bagdad. Zoon Omer ging ook naar Irak, maar moest van zijn vader terug naar Nederland om controle op zijn moeder en zus te kunnen blijven uitoefenen. Hun levenswandel - de zus had een relatie met een man van een andere geloofsovertuiging - beviel hen niet. Omer Al K. vluchtte na de moord naar het buitenland, maar werd uiteindelijk in Oostenrijk aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook