donderdag 29 april 2010

Uitspraak: twintig jaar voor Hans Langendoen voor moord echtgenote

Marga Langendoen
marga langendoen
Hans Langendoen (56) uit Uden is door het gerechtshof in Den Bosch vandaag in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op zijn echtgenote Marga (46) op 30 juni 2006. Dat is twee jaar meer dan hij eerder kreeg van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had zowel bij de rechtbank als in hoger beroep achttien jaar geëist.

Hans Langendoen schoot zijn vrouw in de logeerkamer van de echtelijke woning in Uden door het hoofd met een luchtbuks die hij twee dagen eerder had gekocht, en sloeg met een hard voorwerp in op haar schedel. Het stel lag in scheiding.

Langendoen verstopte het lijk van zijn vrouw in een bos in de Belgische Ardennen. Toen hij het daar twee maanden later weer ophaalde, werd hij gevolgd door de politie. Langendoen werd op 1 september 2006 langs de Duitse snelweg aangehouden met het lijk in zijn kofferbak. Hij zei dat er een ongeluk was gebeurd in de Ardennen.

In paniek zou hij zijn gewonde vrouw in de bossen hebben achtergelaten. Zijn advocaat Arthur van der Biezen had de theorie geopperd dat het letsel aan de schedel van Marga Langendoen later werd toegebracht, bijvoorbeeld door wild of door jagers die in het gebied actief waren. Het hof concludeert dat dit alternatieve scenario, hoewel uitvoerig onderzocht, niet aannemelijk is.

Het hof rekent het angendoen zwaar aan dat hij respectloos is omgegaan met het lichaam van zijn overleden vrouw en dat hij hun kinderen en haar ouders heeft misleid en voorgelogen. (Tja, liegen over je daderschap komt natuurlijk tamelijk veel voor bij moord, om dat iemand 'zwaar' aan te rekenen is een beetje raar)

Dat Hans Langendoen in verzekering werd gesteld door een onbevoegde hulpofficier, heeft geen gevolgen voor de strafmaat of de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM). Langendoen is door het optreden van de onbevoegde hulpofficier niet in zijn belangen geschaad, oordeelt het hof. Hij zou immers ook in verzekering zijn gesteld als de hulpofficier wel bevoegd was geweest.

Update17 januari 2012: In Cassatie wordt de straf teruggebracht tot 19 jaar en 7 maanden (LJN: BT6553)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook