maandag 26 april 2010

Verdachte in coldcasezaak aangehouden | John Sweeney

De politie in Londen heeft vandaag in Londen een Brit (53) aangehouden die wordt verdacht van de moord op de Britse Paula Fields (31), uit Liverpool, in Londen en de Amerikaanse Melissa Halstead (33) (foto), uit Dayton Ohio, in Rotterdam.

Melissa Halstead werd op 3 mei 1990 in de Rotterdamse Westersingel gevonden en Paula Fields op 19 februari 2001 in het Regent's Canal in Londen. De twee vrouwen waren onthoofd en misten hun handen. Halstead werd pas in 2008 definitief geïdentificeerd. Toen een mogelijk verband bleek tussen de lugubere moorden smeedden de Rotterdamse en Londense politie in 2009 een gezamenlijk team.

De zaak kwam kort geleden weer volop in de media toen Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan deze zaak. „Dat leverde waardevolle informatie op”, aldus het OM. „Er hebben zich onder andere mensen gemeld die de Amerikaanse kenden toen zij in Amsterdam woonde.” Ook het Britse programma Crimewatch besteedde aandacht aan de zaak.

Vier leden van het Rotterdamse coldcaseteam (CCT) zijn in Londen bij het verhoren van de verdachte en getuigen. Een Britse officier van justitie beslist morgen of de verdachte verder wordt vervolgd.

De politie sluit overigens niet uit dat er een verband is met nog een derde moordzaak. Daarbij gaat het om een onbekende vrouw, wier lichaam op 6 september 1992 in Amsterdam werd gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat dat het lichaam was van de vermiste Melissa Halstead, maar die bleek al eerder -ongeidentificeert- in Rotterdam begraven te zijn. Het DNA onderzoek in de zaak van dit nog onbekende stoffelijk overschot in Amsterdam, leidde echter tot de identificatie van Melissa. Overigens werd in Amsterdam in 1985 eveneens de Britse Joana Wilson gevonden in een gracht, ontdaan van hoofd en handen.

Mogelijke slachtoffers
Melissa Halstead
Paula Fields
Onbekende vrouw, Amsterdam
Antoinette Bont
Joana Wilson

Hoewel het OM terughoudend is met mededelingen over de identiteit van de gearresteerde man, gaat het waarschijnlijk om de Britse Timmerman John Sweeney. De als sadistisch en zeer gewelddadig bekende staande Sweeney had namelijk met zowel Melissa Halstead als Paula Fields een relatie. Zijn arrestatie zal ook niet al te moeilijk zijn geweest omdat hij momenteel vier levenslange gevangenisstraffen uitzit voor poging tot moord op een ex-vriendin, Delia Balmer, in 1994. Hij zou tegen Balmer gezegd hebben dat hij in Nederland ene 'Melissa' had vermoord.

Sweeney ontmoette Halstead in Londen in 1988 waar ze op Russelsquare werkte als fotografe en visagiste. Hun relatie was tamelijk geweldadig. Zij verhuisden naar Oostenrijk, waar Sweeney een tijd in de gevangenis zat omdat hij Halstead had aangevallen met een hamer. Halstead vluchtte naar Amsterdam en vestigde zich als fotografe op de Kromme Waal, waar Sweeney haar weer op kwam zoeken. Klaarblijkelijk had zij hem 'vergeven' want de relatie zette zich voort tot haar verdwijning.

Sweeney vertrok in juli 1992 weer naar Engeland en begon een relatie met Delia Balmer. Na de aanval op haar dook hij 6 jaar onder (ook in Nederland) totdat hij in 2001 in Londen werd gearresteerd.

Update 27 april 2010: Inmiddels is bevestigd dat het inderdaad gaat om John Sweeney die in zijn cel is aangehouden. Sweeney zal er niet van wakker liggen: Hij heeft al 4x levenslang. Sweeney wordt mogelijk ook verdacht van de moord op de Groningse prostituee Antoinette Bont

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook