donderdag 24 december 2009

Uitspraak in loverboyzaak Leeuwarden

P. M. (22) uit Kampen is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens mensenhandel van en ontucht met een minderjarig meisje (15) uit Kampen. Naast de celstraf moet hij een schadevergoeding van vierduizend euro aan het meisje betalen. Zijn medeverdachte E.A.S. (27) is vrijgesproken. Hij had volgens het Openbaar Ministerie (OM) hetzelfde meisje in ieder geval één keer verkracht. Het gerechtshof vindt dat niet bewezen.

Net als de advocaten van de verdachten trekt ook het hof veel verklaringen van het slachtoffer in twijfel. Het meisje is niet altijd even consistent geweest in haar verklaringen. “Daardoor is het moeilijk om haar verklaringen op waarde te schatten”, aldus de voorzitter van het gerechtshof.

Het meisje had tijdens een eerdere zitting al aangegeven soms te hebben gelogen. ‘Om stoer te doen.’  Het is niet met zekerheid te zeggen dat E.A.S. het meisje heeft verkracht. Mogelijk heeft een andere man, die op hem lijkt, de verkrachting op zijn geweten.

Voor hoofdverdachte P.M. bleek nog voldoende ander bewijs. “In hoofdlijnen verklaart het slachtoffer wel consistent.” Ook een man die tegen betaling van haar diensten gebruik maakte, verklaarde belastend over P.M.

In eerste aanleg was P.M. veroordeeld tot 40 maanden celstraf en 4000 euro schadevergoeding (27 januari 2009). Het OM had destijds 7 jaar geëist.

Vonnis eerste aanleg, rechtbank Zwolle

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook