donderdag 24 december 2009

Vrijspraak voor Ierse crimineel Peter Mitchell

Peter Mitchell
peter-fatso-mitchell
De Ier Peter Mitchell (40) is vandaag door de rechtbank in Amsterdam op de meeste punten vrijgesproken. Hij hoeft niet de cel in en is inmiddels op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijftien maanden gevangenisstraf tegen de Ier geëist. Hij kreeg van de rechter een boete van 500 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier maanden.

Mitchell werd op 25 juni in Amsterdam-Zuid staande gehouden. Toen de politie hem en zijn passagier sommeerde uit te stappen, ging Mitchell er vandoor. De politie zette daarop de achtervolging in. Voorbijgangers vonden de twee wapens, een revolver en een pistool, langs de vluchtroute.

De auto werd na de achtervolging leeg aangetroffen. Op aanwijzing van getuigen kon de politie Mitchell alsnog oppakken. Hij bleek in het bezit van een vervalst paspoort en een vervalst rijbewijs. Bij een huiszoeking werd munitie en 8500 euro aan contanten gevonden.

De rechter oordeelde dat de politie misbruik had gemaakt van haar bevoegdheden door Mitchell te laten stoppen voor een verkeerscontrole, terwijl het de politie eigenlijk ging om het winnen van informatie over hem. Daardoor kon de rechter niets met het valse paspoort. De aangetroffen wapens en het gevonden geld waren niet aantoonbaar van Mitchell, aldus de rechter. Door hard weg te rijden had de Ier volgens de rechtbank wel de verdenking op zich gevestigd.

Mitchell zou in de jaren negentig hebben behoord tot de groepering van John Gilligan, een van de meest notoire drugshandelaren in Ierland. De clan van Gilligan wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de Ierse misdaadjournaliste Veronica Guerin (37) die op 26 juni 1996 in haar auto op de Naas Road in Clondalkin in Dublin geliquideerd werd. Brian Meehan, naar verluidt een goede vriend van Mitchell, werd voor de moord tot levenslang veroordeeld evenals in eerste instantie Paul Ward wegens medeplichtigheid. Zijn straf werd echter in hoger beroep aanmerkelijk verlaagd. Gilligan werd uiteindelijk vrijgesproken van de moord, maar kreeg een lange straf wegens Hasjhandel.

 

Achtergrond info (Engels)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook