dinsdag 1 juni 2010

Uitspraak: 4 Jaar voor verkrachting bejaarden

Een man (43) uit Berkhout is vandaag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is de man schuldig aan de verkrachting van een vrouw (81) in Berkhout in augustus 2004 en de poging tot verkrachting van een vrouw (84) uit Hoogkarspel in februari 2008. Beide vrouwen woonden in aanleunwoningen. De eis was 8 jaar.

De rechtbank sprak de man vrij van een poging tot verkrachting van een andere vrouw (81), in Wognum in 2005 en van seksueel misbruik van zijn minderjarige stiefdochter in de periode van mei 2003 tot januari 2004.

In 2009 leidde een DNA-spoor tot aanhouding van de verdachte. Hij bleef volhouden dat de bejaarde vrouw uit Berkhout in 2004  vrijwillig seks met hem had gehad, maar de rechtbank heeft dit verweer verworpen en acht de verklaring van de verdachte niet geloofwaardig. De vrouw, die lange tijd psychische problemen overhield aan de verkrachting, is in 2009 overleden.

De poging tot verkrachting van de vrouw uit Hoogkarspel vond plaats in februari 2008 in een aanleunwoning in Hoogkarspel. De vrouw verzette zich en de dader wist te ontkomen. Ook hier werd DNA aangetroffen dat overeenkomt met het DNA-profiel van de verdachte. Aanvankelijk ontkende de verdachte dat hij bij de woning van de vrouw was geweest. Ter zitting stelt hij die verklaring bij, maar de reden waarom hij die verklaring niet tegen de politie heeft afgelegd destijds, wordt door de rechtbank volstrekt niet aannemelijk geacht. De vordering tot vergoeding van smartengeld (een bedrag van € 1.900) is aan de vrouw toegewezen.
De poging tot verkrachting van een vrouw  (81) in Wognum in juli 2005 acht de rechtbank niet bewezen. Het signalement dat de vrouw gaf, kwam totaal niet overeen met dat van verdachte. Het profiel uit de gevonden DNA-sporen past bij meerdere mannen en levert dus onvoldoende bewijs op.

Ten slotte had de stiefdochter van de verdachte aangifte tegen hem gedaan. Toen ze twaalf jaar was, zou hij haar langere tijd hebben misbruikt en verkracht. Omdat er naast de aangifte echter geen ander bewijs in het proces naar voren kwam, heeft de rechtbank verdachte van dit feit vrijgesproken.

In de strafbepaling heeft de rechtbank rekening gehouden met het onderzoeksrapport van het Pieter Baan Centrum waarin verdachte geheel toerekeningsvatbaar is verklaard. De rechtbank heeft meegewogen dat de slachtoffers door hun hoge leeftijd erg kwetsbaar waren en dat de feiten voor veel onrust onder de bewoners van de verzorgingshuizen in West-Friesland hebben gezorgd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook