donderdag 17 juni 2010

Uitspraak: Twaalf jaar cel voor Sidney B. voor moord

Sidney B. (23) uit Steenwijk is vandaag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op Berta Luchtmeijer (76), de oma van zijn vriendin op 6 november 2009. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Sidney B. sloeg Berta Luchtmeijer op de zolder van het huis van haar kleindochter met een tafelpoot op haar achterhoofd wegens een krenkende opmerking.

B. verliet de zolder maar keerde na enige tijd terug, waarbij hij een hemd in de keel van het slachtoffer duwde. Berta Luchtmeijer is aan de gevolgen van de klap en verstikking om het leven gekomen. De verdachte vluchtte de volgende dag naar Brussel, maar meldde zich daarna bij de politie.

De oma en B. waren op zolder bezig om het huis voor hem en zijn vriendin op te knappen. “Hoewel het slachtoffer dank verdiende, werd de dood haar deel”, aldus de voorzitter van de rechtbank. Tussen de klap met de tafelpoot en het moment dat hij het hemd in de keel propte, was voldoende tijd voor bezinning. Vandaar dat de rechtbank oordeelde dat er sprake was van voorbedachten rade. “Er was geen sprake van een langdurig gesmeed plan. Echter, de lichtvaardige wijze waarmee hij heeft geslagen en vervolgens een prop in de keel stopte, roept weerzin op”, aldus de voorzitter van de rechtbank.

De advocaat had in de strafzitting betoogd dat de verklaring die B. ten overstaan van de Belgische politie aflegde, niet als bewijs mocht worden gebruikt. De Belgen hadden verzuimd B. te wijzen op zijn recht tot zwijgen. De rechtbank vond dat het wel als bewijs mocht dienen omdat dit bij een tweede verhoor wel zou zijn gebeurd. B. bevestigde tijdens dat verhoor zijn eerdere verklaring.

De uitspraak stond oorspronkelijk gepland voor 1 april, maar werd toen aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook