donderdag 3 juni 2010

Uitspraak: Vrijspraak in verdwijningszaak Aniseh Nayebkhel

Afghaan Abdul Satar (57) is vandaag door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van de moord op zijn vrouw, Aniseh Nayebkhel. Zij verdween eind 1991, nadat zij met haar man een bruiloft in Duitsland had bijgewoond. Het paar woonde destijds met hun kinderen in Amsterdam.

  Evenals de officier van justitie kwam de rechtbank tot de conclusie dat er aanwijzingen zijn dat Abdul Satar de hand heeft gehad in de verdwijning van zijn vrouw, maar dat voldoende bewijs voor een veroordeling ontbreekt. De officier had de rechtbank twee weken geleden gevraagd Satar daarom vrij te spreken.

  Enkele weken na de bruiloft keerde Satar alleen naar Amsterdam terug. In de jaren daarna gaf hij verschillende verklaringen voor het plotselinge verdwijnen van Aniseh. Volgens enkele getuigen heeft Satar ook gezegd dat hij de vrouw om het leven heeft gebracht.

  In het gezin zou Satar zich agressief en gewelddadig hebben opgesteld. Zijn kinderen durfden naar eigen zeggen dan ook niet fanatiek op zoek te gaan naar de waarheid achter het mysterie van hun verdwenen moeder. In 1998 deden zij een poging aangifte te doen bij de politie in Amsterdam, maar deze zou hebben gezegd dat zij niets met de zaak konden.

  In 2006 stapten een van Satar's dochters opnieuw naar de politie. Toen pakte de politie de zaak wel op. In samenspraak met het Openbaar Ministerie in de hoofdstad werd een grootscheeps onderzoek op touw gezet. Ook in Duitsland werden forensische naspeuringen gedaan. Zo werd het DNA onderzocht van 24 dode vrouwen die qua signalement overeenkwamen met Aniseh Nayebkhel. De DNA-vergelijkingen leverden echter geen match op.

  In 2008 werd Abdul Satar op verdenking van de moord op zijn vrouw gearresteerd. Hij zat acht maanden in voorarrest. De rechtbank liet hem destijds gaan omdat de verdenking onvoldoende hard was. Satar nam vervolgens de wijk naar zijn vaderland en verblijft momenteel nog steeds in hoofdstad Kabul.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook