woensdag 30 juni 2010

vrijlating Saban Baran in Turkije ‘geen goed idee’

De vrijlating op borgtocht van Saban Baran vandaag in Turkije heeft in Nederland voor flink wat consternatie gezorgd. Even leken we vergeten dat het Nederland is die hem als eerste –na een verse veroordeling- op verlof liet gaan, waarbij Saban de kuierlatten nam naar turkije.

Hoe zat het ook al weer. Saban wordt in Nederland veroordeeld tot 7,5 jaar voor gruwelijke mensenhandel en gedwongen prostitutie en hij moest nog 19 miljoen euro betalen aan de staat. Daarbij moest hij later dit jaar alsnog terecht staan voor een poging tot moord.

In September vorig jaar krijgt hij plots een paar dagen verlof als een onervaren OvJ die waarneemt en de zaak niet kent het goedkeurt. De politie is in alle staten en deze OvJ laat Saban daags daarna weer arresteren. Saban protesteert, de zaak komt voor de rechter en vervolgens vergeet Justitie de rechters weer van de volledige achtergrond van Saban op de hoogte te brengen. De rechters gunnen hem weer zijn verlof en hij krijgt nog twee dagen extra wegens het geleden ongerief.

Saban, die dan al een Belgisch paspoort heeft geregeld, peert hem vervolgens naar Turkije. Daar wordt hij in Antalya vervolgens opgespoord door John vd Heuvel van de Telegraaf.

In Februari 2010 wordt Saban dan in Turkije gearresteerd wegens witwassen van zijn in Nederland vergaarde criminele winsten en voor mishandeling.

Dat zijn al met al mindere aanklachten dan de mensenhandel en daarom mag Saban dan ook nu tegen een borgsom van 16.000 euro uit voorarrest.

Ondanks het feit dat vooral Nederland boter op zijn hoofd heeft, wordt de Tukse regering bekritiseerd.

CDA'er Pieter Omtzigt, lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, stelde dan ook vandaag vragen aan minister van justitie Hirsch Ballin. Omtzigt vindt dat de ministers van Justitie in de Raad van Europa moeten duidelijk maken wat Nederland en Turkije moeten doen om de veroordeelde mensenhandelaar Saban Baram zijn straf te laten uitzitten.

Omtzigt, die tot voor kort voor het CDA in de Tweede Kamer zat, wil ook dat de Europese ministers van Justitie aan de Turkse autoriteiten duidelijk maken de vrijlating van Saban Baran ‘geen goed idee te vinden’.

De Europese ministers van justitie hadden beter eerder al aan Nedeland laten weten het verlof van Saban Baran ‘geen goed idee te vinden’.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook