zondag 25 juli 2010

Explosies in Annaparochie, Apeldoorn en Amsterdam

Het afgelopen etmaal vonden er 3 explosies plaats in of rond woonhuizen in 3 gemeenten. Bij 2 van die explosies, welke afgelopen nacht plaatsvonden, staat vrijwel vast dat het om een aanslag gaat. Bij de 3e explosie van vanmiddag in Amsterdam, is dat nog niet duidelijk. Die explosie betreft waarschijnlijk een al dan niet opzettelijke gasexplosie. En dan is de gasexplosie gisterochtend in Veldhoven waarbij een vrouw omkwam, nog niet eens meegeteld.

Sint Annaparochie
Rond half drie in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 juli is van een woning in Sint Annaparochie de complete voorgevel weggeslagen. Ook brak er na de explosie brand uit.
Bij de explosie werd het grootste gedeelte van de voorgevel weggeslagen. De woning van de buren is ook beschadigd.
Buurtbewoners die wakker werden van de explosie kwamen meteen in actie. Zij wisten de vrouw met een ladder uit haar brandende woning te bevrijden. De bewoonster heeft rook ingeademd en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De brandweer heeft het vuur snel kunnen blussen.
Volgens Lambert Kesimaat, officier van dienst van brandweer Noordwest Fryslân, hebben omstanders verklaard dat er iets door de brievenbus is gegooid wat mogelijk de aanleiding zou zijn van de enorme explosie.
Een man (61) uit Sint Annaparochie is vanmiddag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. 
Apeldoorn
Een woning in de wijk de Maten in Apeldoorn is in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 juli  beschadigd geraakt door een explosief in de voortuin. Dat heeft de politie gemeld.
Door de explosie vlogen enkele sierstenen uit de tuin door de ruiten en ontstond schade aan de woning. De bewoners waren tijdens de explosie thuis, maar kwamen met de schrik vrij.
De politie gaat uit van een misdrijf en onderzoekt of eventuele problemen in de relationele sfeer met het incident te maken hebben.
Amsterdam
Rond 4 uur ‘s middags was er een explosie in een flatgebouw aan de Viermasterstraat 200 in Amsterdam-Noord waarbij een bewoner het huis uit geblazen werd. Hij is zwaar gewond naar een ziekenhuis overgebracht. De ontploffing blies de voor- en achtergevel van de woning op de eerste etage eruit.
Zeker drie mensen die aan de overkant van de straat stonden, raakten gewond. Ze kregen glasscherven tegen zich aan. Het is niet bekend of ze naar een ziekenhuis zijn gebracht.
De explosie had plaats in de woning. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens de politie is er geen brand.
Omwonenden van naast- en bovengelegen woningen moesten uit hun huizen. Ze zijn in de buurt opgevangen. Later wordt bekeken wie er wel en niet terugkunnen naar hun woning.
Een ooggetuige meldt dat hij onder zich in de flat een explosie hoorde. Toen hij ging kijken zag hij verschillende mannen op de grond liggen. De brokstukken van de flat zijn zo'n 50 meter weggeslingerd.
De brandweer was al eerder op de plek aanwezig om een melding van gaslucht te onderzoeken. Verschillende bewoners van de flat hadden vanwege de sterke gaslucht het gebouw al vóór de explosie verlaten. Volgens een woordvoerder van de brandweer zou iemand in de flat een aansteker hebben gebruikt, waardoor de explosie is veroorzaakt.
Kijk voor meer foto's hier, hier en hier op Gespot.

Update 26 juli 2010: Bij de ontploffing in Amsterdam is blijkbaar zeer veel astbest vrijgekomen. Er moesten 32 woningen worden ontruimd. Er was een verhoogd waarschuwingsniveau dat inhield dat er gevaar was voor de volksgezondheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook