vrijdag 6 augustus 2010

Vrouw verdacht van babymoord

Sietske H
Sietske Hoekstra Nij Beets
Tandartsassistente Sietske H. (25) uit het Friese Nij Beets wordt ervan verdacht dat ze minstens 4 van haar eigen baby's heeft omgebracht.

De vrouw zou de baby's tussen 2002 en 2010 om het leven hebben gebracht. Hoeveel zuigelingen ze heeft gedood, is nog niet bekend.

De technische recherche heeft gisteren onderzoek gedaan in de woning van de verdachte aan de Van Eedenstraat 22 (Van Eedenstrjitte), waar ze met haar ouders woont. Hierbij zijn vier koffers aangetroffen die direct voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat alle vier de koffers elk één stoffelijk overschot van een baby bevatten.

De zaak kwam begon in maart te rollen door een aangifte van de werkgever (Tandkliniek Ike) van Sietske Hoekstra  waarin werd gemeld dat zij meerdere keren zwanger is geweest, maar dat er geen kinderen waren. Daarop werd Sietske tweemaal verhoord door de politie. Zij zou hebben verklaard haar baby's na de zwangerschap af te hebben gestaan voor adoptie, maar daarvan zijn geen documenten teruggevonden. Daarna sloeg de verdachte door en verklaarde zij babylijkjes in afzonderlijke koffers op de zolder van de woning te hebben bewaard. Zij is afgelopen woensdag al gearresteerd. Opmerkelijk is dat Sietske bekent 3 babies omgebracht te hebben, zij ontkent ten stelligste verantwoordelijk te zijn voor het vierde lijkje.

Op kinderdoodslag staat in Nederland een maximumstraf van 6 jaar, op kindermoord maximaal 9 jaar tenminste, als deze door de moeder wordt begaan. het geldt natuurlijk niet als een kind door een ander dan de moeder wordt omgebracht. Bij vaders die hun kind (of vrouw) ombrengen kan zelfs strafverzwaring gelden.
Artikel 290
De moeder die, onder de werking van vrees voor de ontdekking van haar bevalling, haar kind bij of kort na de geboorte opzettelijk van het leven berooft, wordt, als schuldig aan kinderdoodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.

Artikel 291
De moeder die, ter uitvoering van een onder de werking van vrees voor de ontdekking van haar aanstaande bevalling genomen besluit, haar kind bij of kort na de geboorte opzettelijk van het leven berooft, wordt, als schuldig aan kindermoord, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Update: Hoewel aanvankelijk mensen zeiden dat ze nooit wat aan Sietske hadden gemerkt, komen er in de dagen na Sietske's arrestatie steeds meer geluiden van mensen die zeggen wél gemerkt te hebben dat Sietske zwanger was. Een daarvan was haar werkgever van Tandenkliniek Ike, die haar zelfs gefeliciteerd zou hebben terwijl een buurvrouw nu zegt dat ze Sietske's moeder gefeliciteerd zou hebben met haar aanstaand omaschap.

Update 13 augustus 2010: Sietske heeft inmiddels bekend alle 4 de babies omgebracht te hebben

Update 3 mei 2011: Sietske is veroordeeld tot 12 jaar cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook