maandag 22 maart 2010

Katya Leendertz mag voorlopig in Amerika blijven

Het getouwtrek om Katja/Katya Leendertz is voorlopig nog niet over. Nadat een Amerikaanse rechter haar aan vader Paul toewees, haalde hij haar op uit Nederland. Vervolgens ‘bepaalde’ een Nederlandse rechter dat ze terug moest naar Nederland en onlangs besliste ook een amerikaanse rechter dat ze terug moest naar Nederland.

Paul Leendertz ging tegen die laatste beslissing in beroep en de rechter heeft nu beslist dat Katja/Katya in Amerika mag blijven om het hoger beroep af te wachten.

Kort samengevat komt dit vonnis er op neer dat de rechter bij zijn standpunt blijft dat Katya juridisch gesproken pas uit ons land had mogen worden opgehaald als de autoriteiten op de hoogte waren van het vonnis dat aan Paul de voogdijschap was toegewezen. Dit is een gevoelig punt, omdat de advocaten van Paul dit op 22 mei 2009 hebben gemeld aan Justitie maar degene die verantwoordelijk is voor de verwerking van die melding is klaarblijkelijk in gebreke gebleven.

Vervolgens erkent de federale rechter dat hij bij het nemen van zijn besluit niet op de hoogte was van de uitslag van de Supreme Court waarbij in hoger beroep het vonnis van de lagere rechtbank werd bekrachtigd en aan Paul nogmaals de volledige voogdijschap is toegewezen.

De rechter heeft de dossiers van deze langlopende zaak uitvoerige bestudeerd en komt tot de conclusie dat moeder Marina stelselmatig gerechtelijke uitspraken heeft geschonden en zich vanaf 2006 niet gehouden heeft aan de bezoekregeling voor vader Paul. Hij ziet daarin voldoende aanknopingspunten om in het belang van Katya de regels van het Haags Kinderverdrag soepel te hanteren en verwacht dat de hogere rechter dit ook zal doen.

De rechter voorziet dat Katya heen en weer gestuurd zal worden als hij zijn eerder genomen besluit zou handhaven. Dat is niet in het belang voor Katya vindt de rechter en daar is het Haags Kinderverdrag toch in eerste instantie voor bedoeld. Katya mag blijven tot de uitslag van het Hoger beroep. Wanneer deze zaak zal dienen is nog niet bekend. Er kan een half jaar of langer overheen gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 10 en 7 jaar met TBS voor misbruik jong meisje

Leo S. (28) uit Dordrecht is door de rechtbank in Arnhem tot zeven jaar en tbs met dwangverpleging veroordeeld wegens ontvoering en misbruik van het meisje Hannah (7) uit Ede. Mededader Kaj M. (29) uit Amersfoort moet tien jaar de cel in. De opgelegde straffen zijn lager dan de tien jaar met met tbs en de zestien jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) tegen de mannen had geëist.

Kaj M. en Leo S. hebben het meisje op 7 april 2009, na een koorrepetitie in Ede gegrepen en in de kofferbak van een auto gestopt en meegenomen naar een stacaravan in het Zuid-Hollandse Brielle. Daar hebben ze het meisje misbruikt en geprobeerd te verkrachten. S. had de grootste rol in die poging tot verkrachting, maar M. wist wat er ging gebeuren en organiseerde mee. Hij is zodoende medepleger, vindt de rechtbank. De rechtbank komt tot lagere straffen dan waren geëist na vergelijk met opgelegde straffen in gelijksoortige rechtszaken. Beide mannen waren eerder voor zedendelicten veroordeeld.

De politie vond hen de volgende ochtend omdat een getuige het kenteken had genoteerd. De auto was in gebruik bij M., zo achterhaalde de politie, waarna de politie M.'s telefoon bij de camping lokaliseerde. Daar kon de politie de mannen aanhouden en het meisje bevrijden.

De mannen bekenden de ontvoering, maar volgens M. was het hen om losgeld te doen. Dat gelooft de rechtbank niet, want er is geen contact gezocht om geld te eisen. De rechtbank vindt het schokkend dat de mannen al die tijd al het oogmerk hadden om het kind te misbruiken. Ze hadden pakjes drinken, chips en tie-wraps (plastic boeien) gekocht en verschillende plekken bezocht waar zij een slachtoffer zouden kunnen oppikken. Bovendien hadden zij al een graf gegraven

Voor S. kon dwangverpleging worden bevolen omdat is aangetoond dat hij aan stoornissen lijdt, die een rol speelden in de gang van zaken. Bij M. zijn er vermoedens van stoornissen, maar omdat hij onderzoek weigerde, viel er niets aan te tonen wat meespeelde. Dat is voor tbs wel vereist.

Behalve vanwege ontvoering en misbruik zijn de mannen ook veroordeeld voor vijf tasjesroven. M. is mede veroordeeld wegens een overval en bezit van een nepwapen. S. is mede veroordeeld wegens bezit van kinderporno, vervaardigd tijdens eerder misbruik waarvoor hij werd veroordeeld.

Al met al bar lage straffen voor misbruik en ontvoering van een jong kind dat zij bovendien waarschijnlijk van plan waren te vermoorden en dat bij recidiverende daders.

Update 27 maart 2010: Kaj M. heeft een klacht ingediend omdat 'Spitsnieuws' in een artikel  over de veroordeling zijn volledige naam -Kaj Mallo en die van zijn medepleger Leo Smit- heeft vermeld. Inmiddels hebben vele nieuwssites die namen ook vermeld.

Update 29 maart 2010: Inmiddels is Leo Smit in de gevangenis tot moes geslagen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 7 jaar en tbs voor doden Basz Zwijsen

Rawas A.(23) uit Eindhoven is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van Basz Zwijsen (38) uit Uden. Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Zwijsen werd op 31 augustus vorig jaar doodgeschoten op de zolder van een door hem verhuurd pand aan de Adolf van Cortenbachtraat in Eindhoven. Hij was daarnaartoe gelokt door Bella W. (16), de vriendin van A., met wie hij contact had in verband met een te huren kamer. Zij had tegen A. verteld dat ze door Zwijsen werd misbruikt en tot prostitutie werd gedwongen.

Het verhaal was gelogen, maar bracht de zwakbegaafde A. ertoe om gewapend met een pistool de confrontatie met Zwijsen te zoeken. Kort nadat deze in de woning arriveerde schoot A. hem in de borst.

Update 26 juli 2010: Bella W. (inmiddels 17) krijgt 1 jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd tbs.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 24 jaar in hoger beroep voor moord op hennepkweker

Het heeft maandag de 45-jarige G. van V. uit Eindhoven is vandaag door het voor het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 24 jaar celstraf voordoodschieten van hennepkweker Gert-Jan van der Pasch (36). De rechtbank legde Van V. eerder dertig jaar cel op. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep ook dertig jaar, maar het hof vindt een straf van 24 jaar 'afdoende'.

Van V. wilde in januari 2008 een hennepkwekerij aan de Aert van der Neerstraat in Eindhoven rippen. Toen de eigenaar, gewaarschuwd door een stil alarm, poolshoogte kwam nemen, schoot Van V. hem dood. De Eindhovenaar werd al eerder veroordeeld voor doodslag op zijn echtgenote en vormt volgens het hof een gevaar voor de samenleving.

Met de straf wil het gerechtshof ook een signaal afgeven. Het leegroven van hennepkwekerijen is zeer lucratief en gaat steeds vaker gepaard met grof geweld. Dat is een zeer ongewenste ontwikkeling die met kracht moet worden bestreden, aldus het hof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook