donderdag 27 januari 2011

Uitspraak: 6 maanden voor doodslaan moeder

Derk S. (17) uit Haren is vandaag door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. S. sloeg in oktober zijn moeder met een hockeystick dood na hoog oplopende spanningen thuis.

Volgens de rechtbank heeft de jongen zijn moeder minstens vijftien keer op het hoofd geslagen. Het incident in de woning gebeurde toen de moeder zelf aangaf dood te willen. De emoties liepen zo hoog op dat de zoon uiteindelijk zijn zelfcontrole verloor en op de vrouw begon in te slaan. De rechtbank spreekt van een gruwelijke en zeer gewelddadige actie en gaat daarom uit van het volwassenrecht. Het Openbaar Ministerie koos twee weken geleden nog voor het jeugdstrafrecht en eiste daarom een jeugddetentie.

In tegenstelling tot het OM meent de rechtbank dat een behandeling wel nodig is. De kans op herhaling van het geweld is volgens deskundigen klein, maar de rechtbank meent dat die kans wel aanwezig is. De jongen moet dan ook voor maximaal een jaar worden opgenomen in een kliniek om aan zijn problemen te kunnen werken.


Met deze uitspraak lijkt het echter weinig uit te maken of er jeugd- of volwassenrecht is toegepast.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook