vrijdag 6 mei 2011

Uitspraak: 22 jaar cel voor moord op zwager

Yasar U. (41) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag veroordeeld tot 22 jaar cel voor het neerschieten van meerdere familieleden op 2 juli 2010 in de Theodorus Dobbestraat in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. U. schoot zijn zwager(48) dood, zijn vrouw en zijn neef raakten gewond. Justitie had dertig jaar geëist.

Volgens de rechtbank staat vast dat de Turkse U. zijn familieleden de bewuste vrijdagavond opwachtte bij hun woning. Toen hij ze zag lopen, viel hij ze aan. Eerst schoot hij zijn vrouw en zijn neef neer.
Daarna rende hij achter zijn zwager aan. Er ontstond een vechtpartij, waarbij U. het slachtoffer met zijn vuurwapen tegen het hoofd sloeg. Die liep hierdoor ernstig hoofdletsel op, maar wist toch weg te lopen. De dader schoot hem toen met meerdere kogels dood. De zus van de verdachte kwam vervolgens ook nog aanlopen. U. richtte zijn wapen op haar, maar werd op dat moment aangehouden.

Tijdens een pro-formazitting bleek eerder dat een familieruzie aan de schietpartij was voorafgegaan. Ook bleek toen dat de doodgeschoten zwager na zijn scheiding van de zus van de verdachte een relatie met de vrouw van U. had gekregen.

De rechtbank spreekt van “een gruwelijke en meedogenloze moord”. Zij neemt het U. ook kwalijk dat hij begon te schieten terwijl het die avond erg druk was op straat. Veel mensen vierden dat het Nederlands elftal op het WK had gewonnen van Brazilië.

Volgens de rechtbank is U. onder meer schuldig aan zware mishandeling en moord op zijn zwager, poging tot doodslag op zijn neef en bedreiging van zijn zus. Justitie had dertig jaar geëist.

Vonnis

In Oktober 2012 krijgt Yasar U. opnieuw 22 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook