vrijdag 3 juni 2011

Man gedood met zwaard in Hoensbroek | dader doodgeschoten

In de Laagstraat in Hoensbroek (gem Heerlen) heeft de verwarde Marco Bonte (41) met een zwaard zijn overbuurman Peter Metzen (52) gedood. Twee mensen raakten gewond, van wie een er slecht aan toe is. Aan de aanval zou een burenruzie vooraf zijn gegaan.

Na een ruzie over coniferen met zijn overbuurman wilde hij met 2 fakkels de coniferen in brand te steken. Toen buurtbewoners dit trachten te verhinderen pakte hij een zwaard, waarmee hij rond half drie om zich heen begon te zwaaien. De overbuurman van de dader, werd zodanig toegetakeld dat hij overleed. Een ander slachtoffer raakte zwaargewond, zijn hand werd (deels) afgehakt.

De inmiddels gealarmeerde politie loste eerst een waarschuwingsschot om de doorgedraaide man een halt toe te roepen. Toen hij ook agenten begon te bedreigen met het zwaard en een dolk, voelden de agenten zich zo zwaar bedreigd dat zeker een van hen gericht schoot. Daarbij werd de man dodelijk in de nek getroffen en zakte thv huisnummers 74/76 in elkaar. Volgens ooggetuigen op de regionale zender L1 riep de dader, al zwaaiend met messen tegen de inmidddels gearriveerde politie: 'schiet maar, schiet maar!'


Update 5-6-2011:
Marco B. (foto) had daags tevoren een waarschuwing gezet op  Facebook. Donderdag schreef hij daarop: Today is Judgement Day (vandaag is de dag des oordeels).

Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht liet zondag weten op de hoogte te zijn van de uitlatingen van de man, die zichzelf onder meer Jezus II noemde. Op Facebook prijst hij zichzelf ook aan als samoeraizwaardvechter.

De door politiekogels omgekomen man, Marco B., verwees op Facebook ook naar het einde der tijden. Hij noemde zichzelf „redder van deze aarde” en de reïncarnatie van King Artrhur, de Egyptische god Thoth en de Babylonische godheid Marduk. In mei waarschuwde hij op YouTube: „Wie mijn naam belastert, zal tot in de eeuwigheid lijden”.

Man killed with sword | Assaillant shot dead


In the Laagstraat in Hoensbroek in the Netherlands, a distrought man, Marco Bonte (41), killed his neighbour Peter Metzen (52)  with a sword, supposedly after an argument regarding conifer trees. Two others got wounded. One of the wounded is in serious condition: his hand was cut off.

After the argument regarding the conifer trees, Bonte came with two torches trying to set the trees on fire. When neighbours tried to stop him, he went inside to fetch a sword. With that he killed  his neighbour Peter Metzen who passed by on his moped.

Alarmed police fired a warning shot. That did not deterr Bonte who came towards police, threathening them with a sword and a dagger, challenging them to shoot him. The threathened police obliged and shot him.

Apparently Bonte had placed a message on his facebook account the day before saying "Today is judgement day"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

SP wil stop op uitleveren onderdanen

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen (foto) wil dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet opkomen voor de veiligheid van Nederlandse burgers in andere Europese landen. Gesthuizen stelt dit naar aanleiding van de recente uitlevering van de ernstig zieke fruithandelaar Cor Disselkoen (64) aan Polen.

Gesthuizen roept de minister op het matje naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Nu lopen Nederlanders gevaar als zij door een Europees arrestatiebevel in Polen vast komen te zitten, vindt het Kamerlid. Hartpatiënt Disselkoen werd vorige week geboeid en in een militair transportvliegtuig aan Polen uitgeleverd, naar aanleiding van een volgens hem door de Poolse overheid uit de duim gezogen belastingconflict van vijftien jaar geleden.

Tijdens het anderhalve dag durende transport kreeg Disselkoen geen drinken of eten, en werd hij in de overbevolkte Poolse gevangenis bestolen van zijn medicijnen voor zijn hartkwaal. Afgelopen woensdag kwam Disselkoen op borgtocht vrij, nadat de Poolse rechter tijdens de zitting nog had geprobeerd hem voor nieuwe feiten aan te klagen. Eerder dit jaar weigerde Opstelten op te komen voor de belangen van Disselkoen, toen deze uit angst voor diens uitlevering was ondergedoken.

Gesthuizen: “In Europa hebben we zogenaamd vertrouwen in elkaars rechtssystemen, maar dat blijkt keer op keer onterecht te zijn. In onder meer Polen worden rechten van verdachten geschonden en zijn mensen hun leven niet zeker. Het is een fabeltje dat in alle Europese landen het rechtssysteem naar behoren functioneert. En zolang dat zo is, moet Nederland wat beter op zijn onderdanen letten. Het blinde vertrouwen dat gesteld wordt, is onterecht en het brengt mensen in groot gevaar”, aldus het SP-Kamerlid. Volgende week besteedt ook het Europees parlement aandacht aan de misstanden in Polen, dat jaarlijks bijna net zo veel arrestatiebevelen doet uitgaan als alle andere Europese landen samen. Vaak verdwijnen mensen voor kleine vergrijpen maanden in mensonterende gevangenissen, wachtend op hun proces.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook