dinsdag 10 juli 2012

Man doodgeschoten in Marum

Jan Hendrik Elzinga (40) is vanmorgen op de parkeerplaats van een zwembad in Marum doodgeschoten.

De schietpartij vond rond 7 uur plaats bij de ingang van het plaatselijke zwembad. Elzinga werd door de politie zwaargewond aangetroffen. Reanimatie mocht niet helpen. De schutter zou er vandoor zijn gegaan in een paarse auto met gouden letters en een Belgisch kenteken. Een groot gebied rond het zwembad is afgezet. Het zwembad werd gesloten.

De noordelijke politiekorpsen, marechaussee en het Korps landelijke politiediensten houden dinsdagochtend een klopjacht op de opvallende vluchtauto. Die zou volgens de Meldkamer Noord-Nederland zijn gezien op de N388 tussen Grijpskerk en Zoutkamp, langs de grens met de provincie Friesland. Ook is een politiehelikopter ingezet.

Later bleek de opvallende vluchtauto -een Chrysler Voyager- dezelfde te zijn die 's morgens aan de rand van het dorp uitgebrand werd terugevonden. 

Update
Volgens zijn vriendin gedroeg Elzinga zich in het laatste half jaar vreemd. In April had zij zelfs een 'zorggesprek' bij de politie

Elzinga trok zich meer en meer terug in zijn eigen wereld. Hij ging iemand die aanbelde zomaar te lijf en verliet eens plotsklaps een motorbeurs omdat hij zich bedreigd voelde. Elzinga zat ook goed in de slappe was.

In zijn schuurtje trof de politie verstopte prepaid telefoons aan. Eén ervan was was vastgeplakt onder een lade in zijn gereedschapskist. De gsm kwam pas na de huiszoeking boven water. Na een tip.

Update 24 oktober 2013
Pascal E. (36)  uit Zwolle is veroordeeld tot 15 jaar voor de moord. Opdrachtgever Willem P. (45) uit Kampenis veroordeeld tot 18 jaar. P. zou aan de drugsverslaafde E 15.000 euro hebben betaald voor de moord.
Over het motief is echter geen duidelijkheid ontstaan tijdens de rechtszaak. Volgens de rechter heeft dit vraagteken grote gevolgen voor de verwerking van het drama bij de familie en nabestaanden. Dat wordt de daders dan ook zwaar aangerekend.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook