vrijdag 29 maart 2013

Nederlander omgebracht in Spanje

De Nederlander  W.J. (76) is afgelopen weekend dood aangetroffen in de Spaanse kustplaats Almunecar.

Het lichaam werd gevonden door twee vrouwen tussen 19.30 en 20.00 uur,tussen de rotsen bij het strand El Muerto (!!). De man lag met het gezicht maar beneden en bleek een messteek in de maagstreek te hebben. Het stoffelijk overschot is voor onderzoek naar een forensisch instituut in Malaga gebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 28 maart 2013

Vrouw doodgeschoten in Berghem

In Berghem (Noord-Brabant) is vanochtend op straat op Het Reut Tamara Plehn (30) doodgeschoten.

Het slachtoffer is een bewoonster van een appartementencomplex in de straat. Ze is voor de ingang van haar woning neergeschoten. Hulpverleners hebben haar nog proberen te reanimeren, maar ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.
De vrouw is moeder van een jong kind. Een man die bij de vrouw in huis woonde is naar het bureau gebracht. Hij wordt gehoord als getuige.

Volgens de politie gebeurde de schietpartij op een rustig moment in een rustige buurt en zijn er weinig getuigen.

Update Oktober 2013: in het programma opsporing verzocht maakt de politie bekend dat er waarschijnlijk meer mensen bij de moord zijn betrokken. Er wordt een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

Update 1 November 2014: De Telegraaf publiceert dat Tamara -net als Guido Kosterman in december 2012- waarschijnlijk is omgebracht omdat zij politieinformante was. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 25 maart 2013

OM sjoemelde met tapverslagen

Het OM is in een Alkmaarse rechtszaak over drugshandel niet-ontvankelijk verklaard wegens het knoeien met telefoontaps. Een verdachte die een celstraf van 12 maanden boven het hoofd hing, werd daarom onmiddelijk door de rechtbank vrijgelaten.

De advocaat van de verdachte had geluidsopnamen van telefoongesprekken opgevraagd. De man was opgepakt omdat hij in de schriftelijke uitwerking van de taps als drugsdealer naar voren kwam.

De rechtbank moest echter vaststellen dat de rechercheurs de gesprekken niet goed hadden weergegeven. De verdachte vroeg naar drugs terwijl er was opgeschreven dat hij juist drugs aanbood. Ook werden er door de politie verslagen ingediend van gesprekken die nooit plaatsvonden.

De officier van justitie erkende de fouten van de politie in sprak van een vergissing. Volgens de rechtbank heeft de politie bewust verkeerd opgeschreven. De vrijgelaten man zal een schadevergoeding indienen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 22 maart 2013

Dode in Eindhoven

In een woning aan de Sonseweg in Eindhoven is een man (66) uit Helmond dood aangetroffen. Hij was op bezoek bij een vriend en toen deze vriend thuiskwam trof hij de man in een grote plas bloed dood aan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 21 maart 2013

Herzieningsverzoek in Showbizzmoord

Justitie heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad gevraagd te bekijken of de zgn. Showbizzmoordzaak moet worden heropend.  Het Openbaar Ministerie (OM) is er niet meer van overtuigd dat Martien Meijer-Hunnik de dader is van de Hilversumse showbizzmoord in 1981. Het slachtoffer in de zaak was de zakenman Bart van de Laar. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops spreekt van een dwaling.

Op 10 november 1981 werd Bart van de Laar neergeschoten in zijn Hilversumse villa. Hij werd op de keukenvloer gevonden met een kogel door zijn hoofd. Drie dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.

Bart van de Laar was in de Benelux de directeur van het platenlabel Carrere Records, genoemd naar de Fransman Claude Carrere. De platenbaas werkte samen met Babe, Luv', Benny Neyman, Corry Konings en Lenny Kuhr.

Martien Meijer-Hunnik is destijds alleen veroordeeld op zijn eigen bekentenis die  onder grote druk tot stand kwam en die hij later herriep

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Herzieningsverzoek in Deventermoordzaak

Ernest Louwes en zijn raadsman Geert-Jan Knoops hebben opnieuw om herziening gevraagd van de Deventer moordzaak. Louwes heeft zijn straf uitgezeten. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Volgens Knoops zijn na contra-onderzoek van het bewijs van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nieuwe feiten aan het licht gekomen die Louwes vrijpleiten. Experts van het NFI zouden de rechters destijds verkeerd hebben voorgelicht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 19 maart 2013

Vrouw omgebracht in Amsterdam

Een vrouw in Amsterdam-Oost is afgelopen  nacht om het leven gebracht. Een man, met wie ze vermoedelijk een relatie had, is aangehouden.

De dode vrouw werd gevonden in woning, aan de Muntendamstraat, na een melding bij de politie. De man die in de woning was is aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 18 maart 2013

Man doodgestoken in Drunen

In Drunen is vanavond rond 20.30 uur op de Van Marnixstraat een man doodgestoken.

De man werd aanvankelijk zwargewond naar het ziekenhuis gebracht. De woordvoerder kon niet zeggen of het slachtoffer daar overleed of tijdens de rit daar naartoe.

Het is nog niet bekend wat de aanleiding voor de steekpartij was.

Op sociale media werd na de steekpartij gesproken over een 'explosieve sfeer' op de Van Marnixstraat. Familieleden van het slachtoffer zouden zich daar hebben verzameld. Volgens de politiewoordvoerder is de sfeer echter rustig. Er zijn weliswaar enkele tientallen mensen aanwezig, maar die staan volgens de woordvoerder “gewoon te kijken”.

De politie heeft zo'n 25 man op de zaak gezet. Van de dader ontbreekt elk spoor.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 16 maart 2013

Gezochte misdadiger doodgeschoten in Amsterdam

Rida Bennajem (21) is kort na 11 uur doodgeschoten in de Comeniusstraat in Amsterdam. Bennajem werd gezocht voor een overval op een juwelier in 2012

Also verdachte komt S.L. (22) in het vizier. Zijn DNA werd aangetroffen op een sleutelbos op de plaats delict

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 10 maart 2013

Dode vrouw bij familiedrama in Vlissingen

De politie heeft vanmiddag in een woning in de Paul Krugerstraat in Vlissingen een dode vrouw en een zwaargewonde man gevonden. Er is een groot onderzoek gestart. Vermoedelijk heeft zich in het huis een familiedrama afgespeeld.

Agenten gingen de woning aan de Paul Krugerstraat binnen na een tip. Behalve een ambulance, kwam ook een traumahelikopter ter plaatse. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 8 maart 2013

Dode man in woning in Sneek

In een woning aan de Parkstraat in Sneek is het lichaam gevonden van een man (28). Een andere man (26) is opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlandse vermoord in Ghana

Afke Kuipers (25) uit Groningen, die in Ghana was voor vrijwilligerswerk, is vrijdag vermoord in de stad Tema.

Volgens de Nederlandse stichting NeViSo ging het om een overval waarbij Afke Kuipers op klaarlichte dag werd neergeschoten. Ze was samen met drie andere Nederlandse vrijwilligers en drie Roemenen onderweg naar huis toen het gebeurde, aldus voorzitter Richard Yeboah van NeViSo. Kuipers zat pas sinds begin februari in Ghana. De andere vrijwilligers bleven ongedeerd en zijn allen in het weekeinde naar huis gevlogen. Het project tegen kinderarbeid waaraan ze werkten, is voorlopig stilgezet.

Kuipers werkte als vrijwilliger aan een project tegen kinderarbeid van onder meer de Nederlandse stichting NeViSo. Ze wilde samen met een vriendin een project opzetten om de levensomstandigheden voor werkende kinderen te verbeteren. Daarvoor richtte ze in januari de stichting Charley op.

In een interview op worldofdifference.nl zei ze dat haar grote wens was om “de wereld een beetje beter te maken''. Ze somde op waarom zij juist geschikt was om aan een project in Ghana mee te doen. “Ik zit vol met ideeën, ben gemotiveerd, betrokken, kan een luisterend oor bieden en geïnteresseerd in anderen. Ik heb ervaring in de samenwerking met Afrikanen, ben geduldig (heel belangrijk in heel Afrika), kijk naar de mogelijkheden, geef niet snel op en wil altijd meer. Ik heb empathisch vermogen en ik kan doelgericht en hard werken'', zei ze onder meer.

Yeboah bevestigt de eigenschappen. “Anders hadden we haar ook niet geselecteerd. Ze was een bevlogen persoon die zich echt wilde inzetten voor anderen.”

Voordat Kuipers naar Ghana vertrok, werkte ze als woonbegeleider bij de Koninklijke Visio Haren en als nachthoofd bij jeugdzorginstelling Elker. Daarnaast was Kuipers fanatiek volleybalster en trainer bij studentenvolleybalclub Donitas. Ze studeerde aan de Hanzehogeschool.

Tema is een havenstad in het zuiden Ghana. De plaats ligt in de regio van de hoofdstad Accra. Daar is onlangs alarm geslagen over een gewapende bende die het gemunt heeft op buitenlanders. Volgens Ghanese media zijn begin februari zeker drie buitenlanders aangevallen. Onder hen was een Spaanse vrouw die door twee mannen op motorfietsen werd neergeschoten en beroofd. Dezelfde bende zou ook een Duitser en een Egyptenaar hebben neergeschoten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers ook voor criminelen. “Op autowegen vinden regelmatig gewapende overvallen plaats, met name op de Tema Highway”, aldus het ministerie. Reizigers krijgen het advies op de wegen niet te stoppen in de avond en de schemering.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 5 maart 2013

Uitspraak: 28 jaar voor Alasam S.

Alasam S., uit Benin is veroordeeld tot 28 jaar voor de moorden op 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo. Alasam doodde eerst zijn vriendin Renske Hekman doodde en vervolgens agent Dick Haveman.

Tegen S. was levenslang geëist. Volgens de rechters staat vast dat S. op de fatale avond eerst Renske Hekman “op gruwelijke wijze” met een brandblusser de hersenen insloeg en even later politieman Dick Haveman met diens eigen dienstwapen doodschoot.

Ook schoot hij op twee inwoners van het dorp, van wie één werd geraakt. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 weken geleden levenslang geëist. Maar de rechtbank vindt dat een “te zware straf, ondanks de zeer ernstige feiten”. Met het opleggen van levenslang moet “terughoudend” worden omgegaan, aldus de rechters.

De rechtbank oordeelde verder dat Alasam S. op 13 april 2011 volledig toerekeningsvatbaar was. De verdediging had eerder aangevoerd dat de man, mede door het gebruik van een antidepressivum, in een psychose verkeerde en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De rechters volgden echter een rapportage van het Pieter Baan Centrum, dat concludeerde dat van een psychose “zeer waarschijnlijk” geen sprake is geweest.

Het OM noemt de opgelegde straf van 28 jaar “fors”. Een woordvoerster kon nog niet zeggen of het OM in hoger beroep gaat. “Opvallend is wel dat de rechtbank op alle hoofdlijnen de redenering van de officier van justitie heeft gevolgd, maar in de strafmaat net een andere weging maakt”. Het OM wil het vonnis eerst nader bestuderen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdwenen echtpaar dood gevonden

Marga en Lammert Westra, Bootmoord In het Hoendiep in Groningen is vanmorgen een dode vrouw gevonden. Het gaat om de vrouw van het sinds gisteravond vermist echtpaar Lammert (70) en Marga (68) Westra (foto). Naar de man wordt nog gezocht.

Het echtpaar had een boot te koop staan en zou gisteren een mogelijke koper ontmoeten. Toen ze niet terugkeerden van die afspraak, alarmeerden hun kinderen de politie. De boot werd een paar kilometer verderop met bloedsporen teruggevonden. Hun auto werd gevonden bij de plek waar de boot oorspronkelijk lag afgemeerd, maar die was niet afgesloten en ook lagen er nog persoonlijke spullen in.

Omdat de politie uitging van een misdrijf werd een grote zoekactie op touw gezet.

Update: in de loop van de middag is ook het lichaam van Lammert Westra gevonden. Beide echtelieden zijn door een misdrijf om het leven gekomen.

Update 6 maart 2013:
Inmiddels is Sjeffie R. (40)  als verdachte aangehouden. R. werd naar verluidt  in verwarde toestand en nog met bloed op zijn kleding in hartje Groningen opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 1 maart 2013

Twee doden in Haaksbergen

De politie heeft vanavond twee doden gevonden in Bed & Broodje Buurse aan de Ammeloeweg 7 in het buitengebied van Haaksbergen, tegen de Duitse grens aan bij Enschede.

Het gaat om Herma Boom (46) -de eigenaresse van Bed & Broodje Buurse-  en haar partner Gerard van Emous (51). Uit onderzoek is gebleken dat Gerard eerst herma heeft omgebracht en daarna zichzelf.

Herma Boom stond bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar 15e op de kandidatenlijst voor het CDA. De partij kreeg uiteindelijk 13 zetels. In het verleden was ze fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Amersfoort.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij schietpartij woonwagenkamp Eindhoven

Bij een schietpartij rond 13.00 uur op een woonwagenkamp aan de Brestlaan in Eindhoven is Jan van Wanrooij (29) in zijn auto doodgeschoten. 

De dader zou  lopend zijn vertrokken. Een helikopter is ingezet bij de zoektocht naar de dader maar hij is nog niet aangehouden. 

Onlangs is op ditzelfde woonwagenkamp een hennepknipperij opgerold. Toen werd er onder andere 156 kilo hennep, enkele honderdduizenden euro's contant geld en een vuurwapen gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook