maandag 10 februari 2014

Eis:Tien jaar voor piraterij

Tegen negen Somalische piraten is voor het gerechtshof in Den Haag vandaag in hoger beroep 10 jaar cel geeist.

Ze worden verdacht van zeeroof voor de kust van Somalië van half december 2010 tot begin april 2011. Ook beschuldigt justitie de negen van poging tot moord door op Nederlandse mariniers voor de kust van Somalië te schieten. De mariniers wilden een vissersschip controleren.

Tijdens het vuurgevecht dat volgde, werden twee Somalische piraten gedood. De marine redde tijdens deze operatie een aantal gegijzelde Iraniërs. Aan boord van het vissersschip bleken 16 Iraanse vissers al 4 maanden te worden gegijzeld.

Na het gevecht vonden de mariniers verschillende automatische wapens en draagbare raketwerpers op de boot. Hierna zijn de verdachten door Defensie overgebracht naar Nederland om hier te worden berecht.

De rechtbank sprak de verdachten eerder vrij van poging tot moord op de mariniers, maar veroordeelde de negen tot 4,5 jaar voor zeeroof. Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie gingen tegen het vonnis van de rechtbank in beroep.

Het OM wil dat de piraten een flinke straf krijgen. “De impact die piraterij heeft op de levens van opvarenden, is enorm. Deze verdachten hebben er bewust voor gekozen om met dreiging van geweld en geweld onschuldige vissers van hun vrijheid en inkomsten te beroven.”

De advocaten van de verdachten zijn op eigen houtje en tegen het advies van Buitenlandse Zaken naar Somalië reist. Ze spoorden getuigen op die ontlastende verklaringen aflegden en namen die op video op. Deze verklaringen zitten ook in het strafdossier.

De uitspraak in deze zaak staat gepland op vrijdag 21 maart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook