maandag 10 februari 2014

Uitspraak: minder straf in hoger beroep voor doodsteken vriend

Arthür N. (47) is door het hof in hoger beroep tot 20 jaar cel veroordeeld: 5 jaar minder dan in eerste aanleg en geen tbs meer voor onder meer het doodsteken in 2009 van zijn kameraad Ruud Kinneging (41) in Leusden. N. stak een week na zijn vrijlating niet alleen Kinnegging dood, maar hij probeerde zijn ex met een bijl te vermoorden en ontsnapte uit de Arnhemse Koepelgevangenis door gijzeling.

Volgens het hof wordt in vergelijkbare zaken ook geen 25 jaar, maar 20 jaar opgelegd. Voor tbs met dwangverpleging zijn er geen goede gronden, omdat inmiddels niet meer duidelijk is wat Arthür N. mankeert.

Oudere onderzoeksrapporten noemen N. asociaal, narcistisch en paranoïde. Maar aan nieuw onderzoek in het Pieter Baan Centrum werkte Arthür N. niet mee. De rechtbank noemde N. onberekenbaar en extreem gevaarlijk. Hij was een week vrij toen hij zijn vriend doodstak en met een bijl zijn ex probeerde te vermoorden. Zij belde de politie en vluchtte met haar zoontje het dak op waarna N. werd aangehouden.

Hij ontsnapte uit de Koepel door een bewaker te gijzelen en een omstander een auto af te persen. Daarna vluchtte hij naar België, waar hij later 6 jaar cel kreeg wegens gijzeling van een advocaat. N. kreeg eerder 8 jaar cel opgelegd voor het wurgen van een minnares met een elektriciteitssnoer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook