donderdag 5 juni 2014

Doodrijdende agent toch vervolgd

​Een politieman van een Eindhovens arrestatieteam die vorig jaar maart Memphis van Veen (18) (foto. bron Facebook)  doodreed, moet strafrechtelijk worden vervolgd. Volgens het gerechtshof in Den Bosch bepaalde het Openbaar Ministerie vorig jaar onterecht dat de agent vrijuit gaat.

De ouders van Memphis en hun advocaat Marijn Zuketto, hadden bij het Gerechtshof in een zogeheten artikel 12-procedure om het vervolgen van de politieman hadden gevraagd. Hun dochter overleed, toen ze door een zware BMW van het arrestatieteam werd geschept op de Noord Brabantlaan in Eindhoven.
Memphis reed met haar scooter door groen, maar kon de aanstormende, door rood rijdende politieauto niet ontwijken. Het voertuig reed bij het naderen van de kruising minstens 92 km/uur uur.

De op handen zijnde strafzaak kan ook vergaande consequenties hebben voor de rijstijl van arrestatieteams, die vaak in een 'treintje' door het verkeer racen.

Na het dodelijk ongeval met Memphis van Veen verklaarde de betrokken politiebestuurder dat hij volgens een aangeleerde rijprocedure de kruising was genaderd. Die methode komt erop neer dat de voorste politieauto van het 'politietreintje' de kruising blokt om de andere auto's ongehinderd te laten doorrijden. Deze auto sluit vervolgens aan, waarna de procedure zich bij de volgende kruising herhaalt. De officier van justitie onder wiens leiding het onderzoek naar de dodelijke aanrijding plaatsvond oordeelde al dat de methode veel risico's met zich meebrengt en grondig moet worden geëvalueerd.

Mochten rechters straks hetzelfde oordelen, dan gaat de rijtechniek van arrestatieteams mogelijk drastisch veranderen. De moeder van Memphis, Christel van Veen, verklaarde niet uit te zijn op het aan de schandpaal nagelen van de betrokken politieman. "We willen dat fouten worden erkend en dat dit nooit meer gebeurt."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook