dinsdag 10 juni 2014

Hoger beroep in moordzaak Anneke van der Stap

Anneke van der Stap
​Bij het gerechtshof in Den Haag dient vandaag het hoger beroep tegen Ron P. (39), die ervan wordt verdacht de studente Anneke van der Stap (22) (foto) op 11 juli 2005 te hebben vermoord.

Ron P. zit al een gevangenisstraf uit van achttien jaar wegens de moord op stewardess Christel Ambrosius, beter bekend als de Puttense moordzaak. Ron P. werd door de rechtbank in september 2012 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM had toen levenslang geëist.

Anneke van der Stap werd dfestijds twee weken na haar verdwijning gevonden in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk. Ze raakte vermist op de avond van 11 juli, op de terugreis vanuit Enschede. Camera's op het NS-station in Den Haag registreerden haar nog terwijl zij uit de trein stapte. Wat er daarna is gebeurd, blijft tot op heden een raadsel.

Voor de rechtbank stond vast dat zij door geweld om het leven is gekomen. Ron P. bleek na de dood van Anneke haar usb-stick en een harde schijf in bezit te hebben, en hij rekende broodjes af met haar bankpas. Uiterst verdacht, vond de rechtbank, maar geen hard bewijs voor moord.

Om alsnog te achterhalen hoe Anneke om het leven is gekomen, besloot het gerechtshof om tijdens de behandeling van het hoger beroep twee pathologen en een radioloog op te roepen en hen met elkaars bevindingen te confronteren.

Ook wordt een ex-gedetineerde opgeroepen, die zich bij de politie meldde met de mededeling dat Ron P. in de gevangenis tegenover hem bekende dat hij de jonge vrouw heeft gedood. De man beweerde dat Ron P. een tekening voor hem maakte van de plek waar het lichaam van Anneke werd gevonden. Ook zou Ron P. hebben gezegd dat hij geregeld ging kijken op die plek.

De verdediging zag geen heil in het oproepen van de ex-gedetineerde. Volgens advocaat Ruud van Boom heeft een andere ex-gedetineerde, Van H., eerder aantoonbaar onzin verteld, en valt er weinig heil te verwachten van een tweede getuige die alleen als doel heeft om Ron P. te beschadigen om er zelf beter van te worden.Ron P. heeft zowel de moord op Christel Ambrosius als die op Anneke van der Stap altijd ontkend. Volgens zijn advocaat Van Boom handelde P. op de avond van de vermissing op een braderie in het Gelderse Harskamp.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook