dinsdag 10 juni 2014

verdachte van moord kickbokser langer vast

Pat R. (21), die verdacht wordt van de moord op kickbokser Volkan Düzgün, blijft de komende maanden vastzitten. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. R.'s advocaat Erik Thomas had vrijlating van R. gevraagd omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet over de brug wil komen met belangrijke processtukken.

Ook de rechtbank had stevige kritiek op de manier van opereren door het OM, maar wilde er nog geen consequenties aan verbinden. De rechtbank had de officier van justitie eerder opgedragen de stukken te leveren. Dinsdag zei de officier dat dit door „belangrijke ontwikkelingen in het onderzoek" onmogelijk was. Wat die ontwikkelingen zijn, kon de aanklaagster niet prijsgeven.

Die uitleg vond de rechtbank te mager. Zij droeg het OM op de stukken uiterlijk 4 juli op tafel te leggen. Gebeurt dat niet, dan zal het verzuim niet zonder gevolgen blijven, zo luidde de waarschuwing.

Düzgün werd op 13 juli vorig jaar dood gevonden in zijn auto, bij zijn huis in Veghel. De politie pakte Pat R. uit Vught in september op. Hij wordt naast de moord ook verdacht van het bezit van een partij amfetamine.

Volkan Düzgün gold enige tijd als verdachte in de zaak rond Youssef Sabbahi, die tijdens een kickboksgala in het Brabantse Zijtaart werd doodgeschoten, op 11 november 2012. In die zaak is Siamak S. veroordeeld tot 16 jaar celstraf.

Het bewijs tegen Pat R. bestaat onder meer uit verklaringen van ooggetuigen. Ook beschikt justitie over afgeluisterde gesprekken. Kort voor zijn arrestatie zou R. in een van die gesprekken hebben gezegd dat hij voor God heeft gespeeld en de moord op Düzgün op zijn geweten heeft.

R. liet bij bij twee eerdere tussentijdse zittingen verstek gaan, dinsdag verscheen hij voor het eerst. De rechtbank Den Bosch behandelt de zaak om veiligheidsredenen in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. Het inhoudelijke proces vindt op zijn vroegst in november plaats.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoger beroep in moordzaak Anneke van der Stap

Anneke van der Stap
​Bij het gerechtshof in Den Haag dient vandaag het hoger beroep tegen Ron P. (39), die ervan wordt verdacht de studente Anneke van der Stap (22) (foto) op 11 juli 2005 te hebben vermoord.

Ron P. zit al een gevangenisstraf uit van achttien jaar wegens de moord op stewardess Christel Ambrosius, beter bekend als de Puttense moordzaak. Ron P. werd door de rechtbank in september 2012 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM had toen levenslang geëist.

Anneke van der Stap werd dfestijds twee weken na haar verdwijning gevonden in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk. Ze raakte vermist op de avond van 11 juli, op de terugreis vanuit Enschede. Camera's op het NS-station in Den Haag registreerden haar nog terwijl zij uit de trein stapte. Wat er daarna is gebeurd, blijft tot op heden een raadsel.

Voor de rechtbank stond vast dat zij door geweld om het leven is gekomen. Ron P. bleek na de dood van Anneke haar usb-stick en een harde schijf in bezit te hebben, en hij rekende broodjes af met haar bankpas. Uiterst verdacht, vond de rechtbank, maar geen hard bewijs voor moord.

Om alsnog te achterhalen hoe Anneke om het leven is gekomen, besloot het gerechtshof om tijdens de behandeling van het hoger beroep twee pathologen en een radioloog op te roepen en hen met elkaars bevindingen te confronteren.

Ook wordt een ex-gedetineerde opgeroepen, die zich bij de politie meldde met de mededeling dat Ron P. in de gevangenis tegenover hem bekende dat hij de jonge vrouw heeft gedood. De man beweerde dat Ron P. een tekening voor hem maakte van de plek waar het lichaam van Anneke werd gevonden. Ook zou Ron P. hebben gezegd dat hij geregeld ging kijken op die plek.

De verdediging zag geen heil in het oproepen van de ex-gedetineerde. Volgens advocaat Ruud van Boom heeft een andere ex-gedetineerde, Van H., eerder aantoonbaar onzin verteld, en valt er weinig heil te verwachten van een tweede getuige die alleen als doel heeft om Ron P. te beschadigen om er zelf beter van te worden.Ron P. heeft zowel de moord op Christel Ambrosius als die op Anneke van der Stap altijd ontkend. Volgens zijn advocaat Van Boom handelde P. op de avond van de vermissing op een braderie in het Gelderse Harskamp.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook