dinsdag 3 februari 2015

Veroordeelde Syriëganger al in Syrië


​Op 27 januari 2015 werd potentiele "Syriëganger" - Omar H. (foto), veroordeeld tot 1.5 jaar celstraf. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Het OM maakte nogal wat ophef over de zaak omdat dit de eerste keer was dat een Nederlandse rechter zich over het deelnemen en meewerken aan terrorisme uitspreekt,
De man uit Amsterdam is concreet veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting. Het is voor de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad. H. kreeg eerder bij de rechtbank in Rotterdam een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Door de veroordeling van Omar H. in hoger beroep, kan het Openbaar Ministerie veel sneller optreden bij een terroristische dreiging. Dat benadrukt woordvoerder Charles Wiegant na de uitspraak.

Het gerechtshof vindt dat ook het verwerven van kennis een vorm van training voor terrorisme is. Tot nu toe was training en het vergaren van kennis nog niet strafbaar. "Het op zoek zijn naar hoe word ik een goede jihadist, is nu strafbaar", concludeert Wiegant.

Hij erkent dat ook het kopen van lont en aluminiumpoeder bij heeft gedragen tot het bewijs voor voorbereidingshandelingen van H. voor terrorisme. Hiermee kon hij namelijk een explosief maken. De kennis daarvoor had hij opgedaan op internet.

Ook rekende het hof in het bewijs mee, dat H. tegenover de politie heeft verklaard dat hij naar Syrië wilde afreizen voor de strijd tegen president Bashar al-Assad. Hij zei dat hij bereid was om daar te sterven.

Wat het OM echter niet vertelde is dat Omar H. BIJ VERSTEK veroordeeld werd. Tot aan zijn  veroordeling was hij namelijk op vrije voeten en ondanks het feit dat hij 'door de AIVD in de gaten gehouden werd', kon hij afreizen naar Syrië en zit daar al.

Of je als samenleving daar nou echt rouwig om moet zijn is nog maar de vraag. Beter een  jihadi in Syrië, dan een gefrustreerde Jihadi hier.
Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook