donderdag 28 mei 2015

Vijftien en vijfentwintig jaar voor moord op bejaarde in Axel

Twee mannen zijn door de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien en vijfentwintig jaar voor de moord op de bejaarde John Smidt (86) in Axel in de nacht van 23 oktober 2012.

De mannen wachtten de bejaarde man op in het park waar hij vaak zijn hond uitliet. Het slachtoffer was met zijn auto naar het park gereden. Vervolgens is de oude man op verschillende locaties ernstig mishandeld, gestompt en geslagen en met een mes gestoken, waarbij ook een deel van zijn linkeroor is afgesneden. Tussentijds werd hij van de ene naar de andere plek vervoerd in de kofferbak van zijn eigen auto. De mannen hadden zijn pinpas bemachtigd en wilden zijn pincode weten maar die wist het slachtoffer niet te vertellen. Uiteindelijk is de man dood achtergelaten in een sloot aan de Vissersverkorting in Westdorpe.
Bij dit alles was het steeds de jongste van de twee verdachten die de mishandelingen pleegde. De andere man bestuurde de auto en heeft niets ondernomen om de andere man van zijn daden te weerhouden. Bovendien heeft hij geholpen het lichaam van het slachtoffer te dumpen.
Daarna hebben de mannen ingebroken in het huis van het slachtoffer, op zoek naar zijn pincode, en hebben zij verschillende pogingen gedaan met de pas geld op te nemen, wat niet is gelukt.

De rechtbank spreekt van een huiveringwekkende daad, van steeds terugkerend, nietsontziend geweld, waarbij een hoogbejaard en weerloos slachtoffer op zeer brute en gruwelijke wijze is mishandeld en gedood.
De jongste verdachte, die de mishandelingen pleegde, heeft gewetenloos gehandeld, puur voor zijn eigen financiële gewin, en hij neemt geen enkele verantwoording voor zijn daden. De andere verdachte lijkt met zijn doen en nalaten slechts te hebben gehandeld met het oog op eigen financieel gewin om zijn cocaïneverslaving te bekostigen. De rechtbank rekent de mannen dit zeer zwaar aan en vindt daarom alleen gevangenisstraffen van aanzienlijke duur gerechtvaardigd.

In de zaak van de jongste verdachte eiste de officier van justitie vijftien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De rechtbank oordeelt echter dat uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum weliswaar is gebleken dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft, maar dat niet is vast te stellen dat deze een rol speelde bij het plegen van de feiten. Hij wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank legt daarom geen TBS op maar wel een aanzienlijk hogere gevangenisstraf dan geëist, namelijk vijfentwintig jaar.
Voor de andere verdachte was de eis twaalf jaar cel en TBS met dwangverpleging. Deze man wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht maar ook hij krijgt geen TBS opgelegd. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum stelden TBS met voorwaarden voor, waarbij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar mogelijk is. De rechtbank vindt een lange gevangenisstraf hier gerechtvaardigd en legt geen TBS op maar wel een langere gevangenisstraf dan geëist, namelijk vijftien jaar. In tegenstelling tot de andere man heeft hij een blanco strafblad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 27 mei 2015

Eis: 20 jaar voor moord op Pistone

Tegen Toos van V. (28) is door de Officier van justitie in Den Bosch 20 jaar geëist omdat zij haar vriend Ernesto Pistone (33) zou hebben laten vermoorden.

De twee die de moord zouden hebben uitgevoerd en de minnaar van Van V., die zou hebben geholpen met de planning, moeten achttien en negentien jaar de cel in. Pistone was een bekende Eindhovense drugscrimineel. Hij werd 27 februari vorig jaar neergeschoten voor zijn woning aan de Otterstok in Eindhoven. Hij liep toen net tien dagen vrij rond. Twee daders vluchtten op een scooter, die ze in brand staken. Toos van V. werd in Juni 2014 aangehouden

Officier van justitie Vreeling zei dat de liquidatie "doordacht, planmatig en doeltreffend werd uitgevoerd, inclusief voorverkenningen en proefschieten. Ernesto Pistone is in koelen bloede, meerdere malen, van dichtbij neergeschoten".

Van V. liet weten dat zij en Pistone een slechte relatie hadden, hoewel dat nooit objectief bleek. Ze werden wel bedreigd vanuit het drugsmilieu. Van V. zelf ook. Zij zou enkele maanden voor de moord bovendien een levensverzekering van 250.000 euro hebben afgesloten op naam van Pistone, stelt Vreeling.

Van V. zou twee Turken 10.000 euro hebben beloofd voor de moord. Omdat verzekeraar DELA fraude vermoedde, keerde die echter niet uit. Vermoed wordt dat Van V. uitstel van betaling vroeg bij de schutters. Een kopie van de polis werd in de woning van een van de Turken gevonden. (ANP)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 26 mei 2015

Uitspraak: Hoge Raad wil herziening 'showbizzmoord'

De veroordeling van Martien Hunnik in 1984 voor de moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981 wordt herzien. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. In de zaak -ook bekend als de 'showbizzmoord'- heeft Martien Hunnik mogelijk onterecht vastgezeten.

Hunnik werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs (destijds tbr genoemd) voor doodslag op platenproducer Bart van der Laar. Hij bracht bijna acht jaar in de cel en onder behandeling door.

Hunnik werd op basis van zijn eigen verklaringen als dader aangemerkt. De bekentenis die hij in januari 1983 deed, trok hij in april van dat jaar weer in. Sindsdien heeft hij volgehouden onschuldig te zijn.

Het Openbaar Ministerie twijfelt aan de schuld van Hunnik, omdat zijn bekentenis "hiaten en onvolkomenheden'' bevat. Hunnik zelf strijdt al jaren voor de heropening van de zaak.

Van de Laar werd op 10 november 1981 met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum. Hij overleed drie dagen later. Van de Laar was platenproducer van bekende namen als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman.

Het gerechtshof in Den Haag zal zich over de zaak buigen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoge Raad doet uitspraak in 'showbizzmoord'

Vier jaar nadat de telegraaf publiceerde dat voormalig verpleegkundige Martien Hunnik in de jaren tachtig onschuldig voor de 'showbizzmoord' op Van de Laar werd veroordeeld en  in een reportage 's lands oudste gerechtelijke dwaling blootlegde, doet de Hoge Raad in Den Haag vanmiddag een belangrijke uitspraak in deze zaak.

"Het is te hopen dat de Hoge Raad het voor Martien verlossende woord geeft", zegt Hunniks advocaat Geert-Jan Knoops. "Gelet op de nieuwe bewijzen voor zijn onschuld zou het volkomen terecht zijn als het arrest van weleer wordt vernietigd en er een nieuw proces komt waarin mijn cliënt wordt vrijgesproken."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 21 mei 2015

Agenten verkrachten vrouw

De politieagenten Sander L. (41) uit Haarle en Bidjaykoemar D. (44) uit Raalte worden verdacht van het verkrachten van een beschonken vrouw in diensttijd. Zij staan vandaag terecht in de rechtbank in Zwolle.

De vrouw zou in februari 2012 tijdens het carnavalsweekend door de dienders naar een afgelegen plek zijn gereden in de omgeving van Raalte waar het misbruik plaatsvond. Sander L. en Bidjaykoemar D. vervalsten volgens het Openbaar Ministerie vervolgens een rapport om het misbruik te verhullen.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 20 mei 2015

Verlof voor levenslang veroordeelde

Loi Wah C., die in 1989 werd veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het plegen van een viervoudige moord, komt in aanmerking voor verlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming geoordeeld. C. vermoordde in 1987 het Chinese gezin Tang in Rotterdam: een  man (34), zijn vrouw (32) en hun twee kinderen, een meisje van 5 jaar en een baby van 6 maanden.

Het verlof werd vorig jaar afgewezen door het ministerie van Veiligheid & Justitie. C. ging in beroep bij de raad en heeft nu gelijk gekregen. De Haagse voorzieningenrechter had de Staat al bevolen om te beginnen met het resocialisatieprogramma van C., in voorbereiding op een nieuw gratieverzoek. Volgens de raad past verlof goed in dit programma. C. diende vier keer tevergeefs een gratieverzoek in.

De uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming is uniek. Nooit eerder mocht een levenslang gestrafte op verlof. Of C. daadwerkelijk tijdelijk de gevangenis mag verlaten, is nu aan het ministerie van Veiligheid & Justitie. Dat moet binnen twee maanden een besluit nemen over het verlof naar aanleiding van de uitspraak.

Hoewel de zaak uniek is, ging reeds eerder een tot levenslnag veroordeelde op verlof. Dat betrof de Turk Cevdet Yilmaz, die tot levenslang veroordeeld was wegens de  moorden in het cafe 't Koetsiertje in Delft. Cevdet Yilmaz werd echter  tijdens zijn levenslange gevangenisstraf in de TBS geplaatst, waardoor hij volgens de Raad recht had op verlof.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 19 mei 2015

Nederlandse verdachte verkrachting in Malta ontkent

Johan S., die in Nederland na veroordeling bekend werd als de 'valiumverkrachter', heeft in zijn zaak in Malta de rechtbank overstelpt met foto's waaruit moet blijken dat hij een goede relatie had met de vrouw die hem beschuldigt. Johan S. overlegde gisteren 1300 foto's die moeten staven dat ze een gelukkige relatie hadden, meldden Maltese media.

De kiekjes komen van zijn camera en haar mobiele telefoon. Verder beschreef de gedaagde tot in detail hoe hun verhouding tot stand kwam en opbloeide tot de dag waarop hij werd gearresteerd op beschuldiging van verkrachting. "Ik was heel erg verliefd op haar en ben dat nog steeds. Ik heb haar nooit aangevallen of verkracht, mijn geweten is schoon."

De rechter heeft het proces verdaagd tot 1 juli. Dan komt Johan S. vermoedelijk met video's en e-mails om zijn zaak te bepleiten. S. deed afgelopen najaar al zijn verhaal in Maltese media. Hij wordt naar eigen zeggen door de vrouw afgeperst wegens een zakelijk geschil. Ze zou aangeboden hebben de zaak tegen hem te laten vallen als hij haar betaalt.

S. kreeg in 2010 in Nederland in hoger beroep een straf van vijf jaar en acht maanden wegens twee verkrachtingen en een aanranding. De rechters achtten niet bewezen dat hij zijn slachtoffers had bedwelmd met valium, waar hij in eerste aanleg wel voor was veroordeeld. In juli 2007 had hij tien jaar opgelegd gekregen. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 17 mei 2015

Nederlander vermoord op Aruba


​Op Aruba is gisterochtend de Nederlander Aart Nagtegaal (61) dood gevonden in een auto, die was geparkeerd op de oprit van een appartement in Piedra Plat,. Het is nog niet duidelijk hoe de man om het leven is gekomen, maar de politie gaat uit van een misdrijf.

Het betreft een appartement dat wordt verhuurd aan vakantiegangers. Nagtegaal is de eigenaar van dit appartement. De Nederlander komt oorspronkelijk uit Rotterdam, maar woont nu in Medellín, Colombia.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 16 mei 2015

Dode in Rosmalen

Bij een bedrijf aan de Biestkampweg in Rosmalen is een man doodgestoken. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De Nederlander (23) die vorige week dood werd gevonden op Malta, was verdoofd en beroofd. Zijn portemonnee en telefoon waren weg. Dat hebben zijn nabestaanden vrijdag gezegd tegen Maltese media. Ze herdachten met vrienden de man uit Deventer, die op Malta voor een gamebedrijf werkte.
Het lichaam van de Nederlander werd gevonden op de rotsen van een strand bij de Maltezer hoofdstad Valletta. „Hij zat buiten een bekende club te wachten tot zijn vrienden uit de wc kwamen. Maar toen ze kwamen, was hij verdwenen. We kunnen nauwelijks geloven wat er is gebeurd", zei de vader van de jongeman. Hij voegde eraan toe: „Onze zoon had schrammen op zijn handen en kneuzingen op zijn gezicht. Ik geloof dat hij verdoofd was en hier naartoe is gesleept. Hij had een paar drankjes op, maar was niet dronken en had geen drugs gebruikt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 14 mei 2015

Dode man in Amstelveen

In een huis aan de Watercirkel in Amstelveen is vanavond rond 21.30 uur een dode man(68) aangetroffen. De politie zegt dat hij onder verdachte omstandigheden is gevonden.

Update 15-5-2015
De man is een natuurlijke dood gestorven

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 13 mei 2015

Dode vrouw Zeewolde

In een auto aan de Pluvierenweg in Zeewolde is een dode vrouw gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgeschoten in Amsterdam

In Amsterdam is afgelopen nacht rond half 1 Youssef el Khataoui (25) uit Zaandam doodgeschoten. Ook een passerende tram werd geraakt.

Het slachtoffer zou mogelijk een  onschuldige voorbijganger zijn.
Om 0.20 uur  liepen 2 gewapende mannen een cafe op de DeClercqstraat binnen. Hun beoogde doelwit zou daar niet meer zijn. Desondanks begon een van de aanwezige cafegasten  te schieten, waarop de twee mannen terugschoten. Bij die schietpartij zou de tram zijn geraakt.
Eenmaal weer buiten zou de man uit Zaandam, die uit zijn auto was gestapt, zijn neergeschoten. Het betreft eenbekende van de politie. Of hij ook inderdaad het beoogde doelwit was is niet duidelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 12 mei 2015

Eis: 10 jaar voor moord op Alkmaarse

Tegen Jeffrey A. (25) uit Alkmaar is tien jaar cel geëist voor een serie inbraken, waarvan een met dodelijke afloop. Tegen een medeverdachte (31) eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Alkmaar vandaag vijf jaar cel.

Hoofdverdachte Jeffrey A. brak in maart vorig jaar in bij Antje Apeldoorn-Kruk (88) uit Alkmaars, die volgens hem tegen de verwachting in thuis was. Toen ze riep dat hij moest weggaan en naar hem toe kwam, sloeg hij haar tegen de grond.

Ze liep ernstig hersenletsel op en overleed zeven maanden later.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: zes jaar voor neersteken jongen in Dronten

Juliano S. (20) uit Lelystad is veroordeeld tot 6 jaar cel, omdat hij vorig jaar tijdens de Meerpaaldagen in Dronten een jongen (17) heeft doodgestoken. De rechter in Lelystad gelooft wel dat de man niet de bedoeling had om de jongen dood te steken, maar door een opengeklapt mes te gebruiken nam hij een onaanvaardbaar risico dat er zoiets zou gebeuren, aldus de rechter.

Twee groepen jongens raakten slaags tijdens de Meerpaaldagen. De veroordeelde man deed niet mee aan dat gevecht. Opeens kwam de zeventienjarige jongen op hem afrennen. Volgens de rechtbank mocht de man uit Lelystad zich verdedigen, maar niet met een mes. De man zegt dat de jongen zomaar in zijn mes liep.

Het Openbaar Ministerie had negen jaar celstraf geëist. De rechter geeft een lagere straf, omdat er geen sprake is van moord maar van doodslag en omdat de man zich niet schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Andere jongens lokten de vechtpartij uit. Deze verdachten moeten later dit jaar nog voor de rechter verschijnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 10 mei 2015

Eis: 22 jaar voor moord op kickbokser

Tegen Pat R. (22) uit Vught is door het Openbaar Ministerie (OM) 22 jaar cel geëistwegens de moord op kickbokser Volkan Düzgün. "Een kille moordenaar", noemde de aanklaagster hem dinsdag 28 april.

Düzgün (26) werd op 12 juli 2013 van korte afstand doodgeschoten in zijn auto op de oprit van zijn woning in Veghel. Het spoor leidde met behulp van een door omwonenden genoteerd kenteken naar R. Hij werd twee maanden na de moord aangehouden.

De recherche luisterde toen al enige tijd gesprekken af die R. volgens de aanklaagster "in de vermoede vertrouwelijkheid' van zijn auto met zijn beste vrienden voerde. Niet alleen leek hij geweld daarin te verheerlijken, in een ervan gaf hij volgens het OM de moord op de kickbokser uit Veghel ronduit toe: "Volkan Düzgün? Die heb ik vermoord', citeerde de aanklaagster.

Volgens het OM is tijdens het ruim anderhalf jaar durende onderzoek in de zaak geen enkel motief voor de moord gevonden. De officier van justitie rekende het R. dan ook zwaar aan dat hij geen enkele verklaring heeft willen afleggen.

Düzgün is in koelen bloede omgebracht, zei ze: „Hij is opgewacht en neergeschoten, had geen schijn van kans. De grote vraag blijft het waarom. Die is niet beantwoord en dat maakt het voor de nabestaanden nog smartelijker en onbegrijpelijker."

De politie onderzocht na de moord verschillende scenario's. Een ervan spitste zich toe op de betrokkenheid van Düzgün bij de vechtpartij op het kickboksgala in Zijtaart in 2012. Die mondde uit in een schietpartij waarbij een dode viel. Düzgün was verdachte, maar werd niet vervolgd. Bewijs dat hij uit wraak is omgebracht, is nooit gevonden, aldus het OM.

De aanklaagster legde wel een link met het aan motorclub Satudarah gelieerde Saudarah, waar R. kort na de moord vanuit een andere supportclub naartoe 'promoveerde'. Volgens haar heeft R., die ook werd vervolgd voor handel in en bezit van drugs, bij de moord op Düzgün samengespannen. Ondanks sterke aanwijzingen heeft het OM echter geen bewijs voor betrokkenheid van de motorclub of leden ervan kunnen vinden.

(Noot: Ook Joran vd Sloot 'bekende' in de 'vermoede vertrouwelijkheid' van een auto de moord op Nathalee Holloway. Toen zag het OM dat echter niet als bewijs. Dat het OM hem zijn zwijgen 'zwaar aanrekent' is natuurlijk raar. Een verdachte is daar toe gerechtigd. Een verdachte hoeft het werk van het OM -dat klaarblijkelijk geen enkel motief kon vinden-  te doen.)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgestoken in Uden

Joeri Edelijn (27) uit Oss is overleden nadat hij afgelopen nacht werd neergestoken in het centrum van Uden.

Ambulancepersoneel wisten de ernstig gewonde jongen in eerste instantie nog te reanimeren. Per traumahelikopter werd hij naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij later overleed.

Op de Markt was het door het uitgaanspubliek bijzonder druk. Hulpverleners hadden na het steekncident moeite de vele omstanders op afstand te houden.

De dader is nog niet gepakt. De politie heeft meer dan vijftien rechercheurs op de zaak gezet en zal camerabeelden van omliggende horecagelegenheden bekijken om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Update 13 Mei 2015:
er is een verdachte (25) gearresteerd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 6 mei 2015

Man doodgestoken in Reijmerstok

Een nog onbekende man is vanavond doodgestoken in een woning aan de Haagstraat in Reijmerstok (Limburg)

De politie ging rond 19.00 uur in het pand kijken na een melding over een ruzie. Daar aangekomen vonden agenten een man die aan zijn verwondingen was overleden.

De politie weet niet of het slachtoffer de bewoner is. Een woordvoerster kon nog niet zeggen of iemand is aangehouden in verband met de steekpartij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man in Rotterdam

In een huis in de Berkelstraat in Rotterdam Crooswijk is vangmorgen het lichaam van een man (61) gevonden. In het huis bevond zich een vrouw (34). Zij is aangehouden.

De politie vermoedt dat de man niet op natuurlijke wijze om het leven is gekomen. De politie weet nog niet wat de relatie tussen de vrouw en de omgekomen man is

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 2 mei 2015

Uitspraak: 8 jaar voor moord op buurman

Een man (48) uit Schijndel is vandaag tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij op 31 juli 2014 zijn buurman Hans Cornelissen vermoordde.

Hij deed dat door hem net zo lang met een blik bier op het hoofd te slaan tot het slachtoffer dood was, verklaarde hij.

Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft de moordenaar zijn misdaad vooraf uitgestippeld. Hij belde 's nachts bij zijn buurman aan en sloeg hem met een bloembak op zijn achterhoofd en daarna met het blik bier. De veroordeelde kwam tot zijn daad in de waan dat dit “gevaar voor de rest van de wereld” zou afwenden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man vermoord in Rotterdam

In Rotterdam is afgelopen nacht een man vermoord. De politie vermoedt dat hij door een steekpartij om het leven is gekomen.

De politie ontving rond 00.30 een melding van een getuige, die de bloedende man in de Corverstraat vond. Die zei dat er een gewonde was door een schietpartij. De man is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Of het nu om een steek- of een schietpartij gaat moet uit onderzoek blijken.

De auto van het slachtoffer werd om de hoek gevonden, op de 1e Schansstraat. De politie vermoedt dat de man in zijn auto is aangevallen en daarna uit zijn auto is gestrompeld.

De identiteit van de man is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of het om een afrekening in het criminele circuit gaat.

 

Update 3 Mei 2015
Een jongen (15) is ogepakt in Rotterdam op verdenking van betrokkenheid. Waarschijnlijk ligt een en ander in de relationele sfeer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 1 mei 2015

Uitspraak: 2x levenslang voor liquidatie Staatsliedenbuurt

Anouar 'Popeye' B. (34) en Adil 'Kinker' A. (26) zijn vanochtend veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij liquidatie van  Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Twee motoragenten die door de daders van dichtbij met een kalasjnikov werden beschoten, kwamen met de schrik vrij.

Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) een maand geleden.

Een derde verdachte, Stefan S. (45), kreeg wegens wapenbezit honderd dagen cel. Die straf was gelijk aan zijn voorarrest.

.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook