zondag 11 januari 2015

Nieuwe Feiten in Maatstrichtse moordzaak

Ketie Maassen (82) uit Kerkrade werd op 3 april 2013 gewurgd met een sjaal in haar eigen huis. Tot op heden is nog steeds onduidelijk wie haar toen vermoordde. Haar buurvrouw Jeanny P. (44) zit al geruime tijd achter de tralies, maar de Limburgse recherche beschikt nu over nieuwe informatie waarin de al eerder vrijgelaten verdachte Roland V. wordt aangewezen als hoofddader. Hij zou de moord hebben opgebiecht.

Het gaat hier om een tweetal nieuwe getuigenverklaringen die mogelijk zorgen voor een nieuwe wending in deze geruchtmakende moordzaak. De politie zou in contact zijn gekomen met twee mannen, waaronder bajesklant Youssouf A. uit Sittard, die heeft verklaard dat Roland V. in gevangenis De Geerhorst de moord op Maassen tot in details aan hem zou hebben opgebiecht. 

De recherche heeft inmiddels betrokkenen gehoord. Tijdens dit verhoor zou Youssouf A. zijn eerste  verklaring ingetrokken hebben. Hij voegde daaraan toe dat hij door een bekende van Jeanny P. -de andere verdachte in deze zaak-  was verzocht deze zogeheten 'moordbiecht' uit zijn duim te zuigen tegenover de recherche. De nieuwe tweede getuige blijft echter bij zijn verhaal dat hij gehoord heeft dat  V. over de moord op Maassen uit de school geklapt zou hebben.

De grote vraag is nu: welke verklaring berust op waarheid? Vaststaat in ieder geval dat Youssouf A. en Roland V. tegelijktertijd in de Sittardse bajes zaten. Wouter Smeets, samen met Stef Bergmans advocaat van Jeanny P., geeft aan dat hij voornemens is de nieuwe getuigen te gaan horen over hun afgelegde verklaringen. "Het gaat hier om belangrijke informatie die net zo goed wél waar kan zijn. Meneer A. heeft namelijk in zijn eerste verklaring gezegd dat Roland V. wel degelijk de moord op mevrouw Maassen aan hem heeft opgebiecht. Dat kan cruciaal zijn voor onze cliënt en dus deze zaak."  

Arthur Vonken, advocaat van Roland V., noemt de nieuwe ontwikkeling in deze zaak "bizar". ,,Dit ook omdat betreffende gedetineerde die dit nieuwe verhaal verteld heeft aan de politie, eveneens een cliënt van mij is." Dat het hier om een roofmoord gaat is duidelijk. De pinpas van Maassen werd immers gestolen en er was geld van haar bankrekening afgehaald. Jeanny P., die tegenover het slachtoffer woonde, ontkent ten stelligste de bejaarde vrouw om het leven te hebben gebracht.

Roland V., die eerder bekende met de pinpas van Ketie Maassen gepind te hebben, is al geruime tijd op vrije voeten. Er volgt nog DNA-onderzoek. De rechtbank in Maastricht zal zich over enkele weken tijdens een zogeheten pro formazitting weer over deze zaak buigen. De inhoudelijke behandeling volgt naar alle waarschijnlijkheid pas later dit jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook