woensdag 4 februari 2015

Eerwraakmoordenaar opnieuw in de fout

Ozkan G. die eerder werd veroordeeld voor eerwraakmoord op zijn dochter, de Almelose scholiere Zarife Gökkaya (18), stond gisteren opnieuw voor de rechter.  Deze keer omdat hij in Wierden een man, die hem had gesommeerd hem in het Nederlands aan te spreken, met een kapotgeslagen glas zwaar had toegetakeld.

Tegen G. werd gisteren vier jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. Het slachtoffer, een politiemedewerker, raakte dusdanig gewond dat zijn oor deels moest worden geamputeerd.

Zafire werd op12 augustus 2003 door haar vader Özkan G. (53) tijdens vakantie in Turkije met een jachtgeweer doodgeschoten vanwege haar westerse opvattingen. G. De affaire-Zarife baarde destijds veel opzien. De vader had zijn dochter voor een vakantie meegelokt naar Turkije, waar hij haar met een jachtgeweer doodschoot. G. werd in Turkije aanvankelijk tot 30 jaar veroordeeld, maar ging hiertegen in hoger beroep. Sinds een aantal jaren is hij vrij en woont hij weer in Almelo.

Het jongste incident speelde zich in september 2013 af in een kebabzaak in buurdorp Wierden. Het slachtoffer, een politiemedewerker die in zijn vrije tijd een bezoek bracht aan het eethuis, meende dat de man in het Turks een vervelende opmerking maakte en sommeerde hem daarop Nederlands te praten. Daarop raakten beiden slaags, waarbij Ö volgens justitie als eerste het geweld opzocht. Uiteindelijk greep hij een glas, sloeg dit kapot en stak het slachtoffer in zijn hals.

Omdat de belager kon vermoeden dat het slachtoffer een slagaderlijke bloeding zou oplopen, vindt justitie dat er sprake is van poging tot doodslag. Hoewel het slachtoffer met zijn opmerking de aanstichter van de ruzie was, is er volgens de officier van justitie geen sprake van noodweer. Ö greep volgens justitie het glas omdat hij zich gekrenkt voelde en niet uit noodzaak om zich te verdedigen.

De verdachte vluchtte na de caféruzie naar Turkije. Toen hij vorig jaar terugkeerde en zichzelf aangaf op het politiebureau werd hij aangehouden. Het OM eiste bovenop de celstraf tbs met dwangverpleging om de maatschappij tegen G. te beschermen. De man heeft een fors strafdossier met meerdere geweldsdelicten, waaronder de eerwraak op Zarife.

Uitspraak: 17 februari.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw dodelijke schietpartij in Amsterdam

In een parkeergarage aan de Bart Poesiatstraat in Amsterdam Nieuw-West is vanmorgen Ron Nyquist (46) uit Breda. Nyquist is een bekende van de politie.  Nyqvist was in het gezelschap van een vrouw toen de schietpartij plaatsvond. Zij is in verwarde toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Een mogelijk scenario in deze zaak is dat het slachtoffer zichzelf heeft neergeschoten, stelt de Amsterdamse politie. Naast het levenloze lichaam van Nyqvist lag een wapen.

Het zou de vijfde schietpartij in Amsterdam zijn de laatste tijd. Alleen al afgelopen weekend werd Amsterdam opgeschrikt door drie schietincidenten. Die vonden plaats binnen een tijdsbestek van twaalf uur.

Precies een week geleden werd in Amsterdam Nieuw-West ook een man doodgeschoten, met een automatisch wapen. Het slachtoffer bleek een  man (37)  uit Ghana te zijn, die geen banden had met de zware criminaliteit.

De afgelopen maanden zijn in de hoofdstad meerdere doden gevallen door vuurwapengeweld op straat. De Amsterdamse politie zei gisteren nog een nieuwe liquidatie te hebben voorkomen door de arrestatie van vier mannen afgelopen weekeinde.
Nyqvist werd in 2003 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op de tweelingbroers Rob en Eric Driesen in 2001 in Breda. Hij schoot ze dood omdat ze volgens hem verantwoordelijk waren voor een aanslag met een autobom die een maand eerder op hem was gepleegd. Nyqvist en zijn vriendin overleefden die aanslag, maar raakten wel gewond. De veroordeelde en de slachtoffers waren allen bekenden in het criminele circuit.


In 2013 keerde Nyqvist niet terug van verlof uit de gevangenis. Nadat hij in Oostenrijk was opgespoord, werd zijn voorwaardelijke vrijlating opgeschort. Zijn celstraf zat er nog niet volledig op maar waarom hij woensdag vrij was, is niet duidelijk.
Nyqvist, geboren in Duitsland, maakte in de jaren negentig deel uit van de Juliëtbende, een groep drugshandelaars uit Noord-Brabant. Daarnaast kocht hij samen met Willem Endstra in 1999 een sportschool in Breda.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook