woensdag 23 september 2009

Nederlandse korpschef wil meer rechten Duitse politie


Korpschef Gery Veldhuis van de politie Limburg Zuid wil dat duitse politiemensen op de computer Nederlandse politiesystemen moeten kunnen raadplegen ook zonder dat daarbij een Nederlandse rechercheur aanwezig is. Ook moeten Duitse rechercheurs in Nederland verdachten kunnen verhoren zonder medeaanwezigheid van Nederlandse agenten.

Veldhuis zei dat woensdag tijdens een bijeenkomst in het Belgische Eupen. Hij was daar in verband met de viering van het 40-jarig bestaan van NeBeDeAgPol, het Nederlands-Duits-Belgische samenwerkingsverband van de politie.

In Zuid-Limburgse steden draaien Duitse politiemensen mee met de gewone straat- en opsporingsdiensten. Zij kennen „hun eigen“ Duitse verdachten goed. „De politie in Aken weet alles wat gebeurt in de Heerlense en Kerkraadse drugsscene en kan daarop direct reageren”, zei Veldhuis.

De korpschef noemde het niet efficiënt dat Duitse collega's alleen in het bijzijn van Nederlandse agenten systemen mogen inzien of verhoren mogen doen.

Ik weet het nog efficienter te doen: Duitse politiemensen moeten ook Nederlandse verdachten in Nederland kunnen arresteren zonder dat daar een Nederlandse politieman bij aanwezig is en ze moeten ze ook zonder inmenging de grens over kunnen brengen, berechten en opsluiten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook