maandag 12 oktober 2009

Levenslang geëist tegen moordverdachte Marco de Kok

kelly balmaakers2 Tegen Marco de Kok (41) uit Baarle-Hertog is vandaag door het Openbaar Ministerie bij de rechtbank in Breda een levenslange gevangenisstraf geëist. Hij heeft bekend dat hij Kelly Balmaakers (22) (foto) uit Made heeft doodgeschoten.

Dat gebeurde op 14 januari in een hotelkamer in Tilburg. De K. wordt ook verdacht van een schietpartij in Marseille (Frankrijk) en van een inbraak bij een casino in Breda, waarbij 50.000 euro verdween.

De rechtszaak begon later omdat de Kok zich opzettelijk had verwond met een mes. Later werd hij tegen zijn zin alsnog naar de rechtbank gebracht.

Eerder heeft hij verteld dat hij met zijn geheime geliefde Kelly Balmaakers, na het etentje, in hotelkamer 506 van het Mercure Hotel in Tilburg slaande ruzie had gekregen; zo hevig dat andere hotelgasten zich beklaagden over overlast. Hij smeet uit nijd een van haar laarzen het raam uit en gaf te kennen dat ze maar beter kon “oprotten”. Het liep volledig uit de hand. Weer werd over en weer geslagen, geschopt en gebeten. “Rot maar op naar je dikke wijf en je kutkinderen!” zou Kelly hem hebben toegesnauwd terwijl ze naar de badkamer liep, kennelijk om haar bloedneus te stelpen.

Marco pakte toen de Smith & Wesson die op het bureautje lag. Hij laadde het wapen door en stapte naar de badkamer.

Kelly zat daar volgens hem op haar knieën en hing voorover over de rand van de badkuip. Hij schoot onmiddellijk.

Voor de nabestaanden van Kelly die het proces bijwoonden, onder wie haar moeder, was het afschuwelijk te moeten aanhoren dat Marco de Kok heeft verklaard dat hij die dag met het pistool en ook nog een ingekort dubbelloops jachtgeweer naar het beoogd liefdesnestje was gekomen, “omdat ze met mij wilde meedoen aan een overval op een bank in Baarle Hertog”. Ze kenden elkaar zo’n twee jaar. Het vrolijke, als lief en aardig beschreven, meisje dat broodjes bracht vanuit de cafetaria die zij dreef met haar toenmalige vriend, was gevallen voor de in de wapenhandel afgegleden vader van drie dochters, die haar met verve het hof had gemaakt. Hij overlaadde haar met cadeaus maar was ook erg jaloers.

Waarom hij in die nacht van 14 januari tot moord was gekomen kan of wil hij niet uitleggen. “Dat wapen lag daar gewoon. Voor ik het wist, had ik het in mijn hand, dat rotding. Kelly lag vloekend over de rand van het bad. Ze begon wéér van: “Ga toch terug naar je vette wijf…” Verder kwam ze niet. Toen had ik het al gedaan.”

Onderzoekers schetsen De K. als iemand met een uitgesproken antisociale levensstijl, op zoek naar spanning, met nauwelijks functionerend geweten, en met kenmerken van psychopathie. Hij is volledig toerekeningsvatbaar. Voor tbs is hij niet geschikt. Uit een oogpunt van maximale beveiliging van de samenleving rest voor hem alleen levenslang, concludeerde de officier van justitie.

De Kok bleef stil in de rechtszaal. Tot hij uitbracht: “Ik hoop dat de straf zo hoog is dat haar familie ermee kan leven.” Officier van justitie mr. Koert van Dammebediende hem op zijn wenken.

“Onze Kellebel”, zo begon Kelly’s moeder haar slachtofferverklaring, waarin ze haar dochter omschreef als naïef en vol vertrouwen: “Ze wilde nooit kwaad in mensen zien, ook niet als ik waarschuwde.” De moeder vermeldde hoe ze die avond nog een telefoontje van Kelly had gehad: ‘Ma, maak je geen zorgen. Alles is goed, ik ben om half twee thuis’. “Hoe bang ben ik geworden, dat ik zó kan haten…” zei de moeder tenslotte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook