maandag 12 oktober 2009

Problemen voor OM in Passage zaak

BettyWind2 Het Openbaar Ministerie moet zich nader verantwoorden over de vraag hoe Peter la Serpe, kroongetuige in het liquidatieproces-Passage, is voorzien van specifieke informatie over de moord op Kees Houtman. Officier van justitie Betty Wind (foto) legde daar eerder vandaag al een uitvoerige verklaring over af, maar die helderde de kwestie wat de Amsterdamse rechtbank betreft bepaald nog niet definitief op.

La Serpe heeft bekend dat hij de moord op Houtman samen met Jesse R. heeft gepleegd op 2 november 2005. De advocaten in het proces, Nico Meijering voorop, hebben eerder al grote vraagtekens geplaatst bij de betrouwbaarheid van de verklaringen van La Serpe over deze liquidatie.

Eerder deze maand betoogde Meijering dat La Serpe aantoonbaar is voorzien van daderinformatie door politie en justitie - La Serpe heeft dat in verhoren zelf te kennen gegeven. In het strafrecht wordt dit gezien als een 'doodzonde', omdat een getuige louter uit eigen wetenschap en waarneming dient te verklaren. De verklaringen van La Serpe zijn van cruciaal belang en mogelijk bepalend voor het lot van bijna alle verdachten in 'Passage'.

Vandaag zei officier van justitie Betty Wind dat zij het “zeer waarschijnlijk” zelf is geweest die La S. heeft geïnformeerd over bepaalde details, tijdens een informeel gesprek in mei 2007. Daarbij tekende zij aan dat zij geen concrete herinnering heeft aan deze informatieverstrekking. Deze gang van zaken riep bij de rechtbank grote vragen op.

“Het OM is niet bang en heeft niets te verbergen”, benadrukte Wind. Zij verklaarde zich bereid om nadere vragen over deze volgens rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars delicate kwestie “naar eer en geweten en beste kunnen” te beantwoorden. Op 9 november belegt de rechtbank een zitting die geheel aan dit thema gewijd zal zijn.

De rechtbank willigde een aantal verzoeken van advocaat Meijering in, waaronder het horen van een viertal politiemensen, die kroongetuige La S. in voorbereiding op het proces hebben ondervraagd. Volgens Meijering is officier Wind niet de enige geweest die La S. tegen de regels in heeft voorzien van informatie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook