maandag 16 november 2009

13 en 14 jaar voor Dwight Saro en Remy Habes in Hoger beroep voor moord Thomas vd Bijl

Dwight R. Saro en Remy Habes zijn in hoger beroep door het Hof in Amsterdam opnieuw veroordeeld tot 13 respectievelijk 14 jaar voor de moord op Thomas van der Bijl die op 20 april 2006 werd doodgeschoten in zijn café De Hallen in Amsterdam.

Het OM had 16 jaar geëist. Het Hof vond bij Dwight Saro, de eis van 16 jaar in overeenstemming met de feiten maar kwam toch tot 13 jaar omdat Saro niet ‘uit het criminele milieu’ afkomstig was. Een aantal strafrechterlijke vergrijpen was vóór zijn 18e jaar door de kinderrechter afgehandeld. ook laat het Hof meetellen dat toen Saro en Habes de opdracht ‘terug wilden geven’ zij door hun opdrachtgever zelf bedreigd zijn met de dood. Daarmee komt het Hof op 14 jaar voor Saro. Een verdere korting wordt opgelegd omdat Saro heeft meegwerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek. De overschrijding van de termijn van redelijkheid (met een week) bij behandeling in eerste aanleg, waarvoor de rechtbank 10% strafkorting had gegeven, liet het Hof niet meetellen. Voor Remy Habes (die overigens niet de schutter was) voerde het Hof een zelfde rekensom aan, in acht genomen dat Habes echter niet meewerkte aan een persoonlijkheids onderzoek kwam het Hof bij hem uit op 14 jaar.

De zaak van Saro en Habes is sterk gelieerd aan het grote ‘Passage’ liquidatie proces

Update 20 september 2011: In cassatie verwerpt de hoge raad het verzoek van de verdachten om het vonnis te vernietigen. Wél krijgen zij ieder 6 maanden celstraf vermindering omdat de Hoge Raad er 16 maanden over deed om tot een uitspraak te komen. Het besluit van de Hoge Raad betekent dat de straf van S. uitkomt op 12,5 jaar. H. moet in totaal 13,5 jaar zitten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook