maandag 16 november 2009

Achttien jaar voor fatale steekpartij

Erwin H. (42)uit Albrandswaard is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot achttien jaar cel voor het in maart doodsteken van Rotterdammer Patrick (38) dood in een woning aan de Viskorfstraat in Hoogvliet.

Erwin H. was samen met vier anderen naar de woning van het slachtoffer gegaan. Tot het groepje behoorde een meisje dat kort daarvoor ruzie had gehad met het slachtoffer, haar ex-vriend Patrick.

Patrick werd eerst met een honkbalknuppel op het hoofd geslagen. Erwin H. vertelde dat het leek alsof Patrick een vuurwapen pakte. Daarom zou hij met een mes hebben gestoken. Justitie spreekt die lezing tegen. Zij denkt dat de verdachte bewust en met voorbedachte rade heeft gestoken.

H. is in 1999 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar voor doodslag. Hij weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum.
Het Openbaar Ministerie eiste mede daarom een hoge straf van 20 jaar cel.
Dat laatste is natuurlijk idioot. Het is een ieders recht om onderzoek in het Pieter Baan te weigeren en het weigeren op zich zou geen reden moeten zijn om een hogere straf te eisen. Een 'ontoerekeningsvatbaar' uitkomst zou hoogstens tot een lagere straf gecombineerd met TBS moeten leiden.

Overigens zou H. m.i. wel 20 jaar verdiend hebben.

Drie andere verdachten moeten op een later tijdstip voor de rechter komen. De vijfde verdachte, een 16-jarig meisje uit Hoogvliet, is eerder al door de kinderrechter vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Patrick.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook