maandag 16 november 2009

'Hard optreden politie belemmerd' volgens Kamerlid Coskun Cörüz

politiepet turkije

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz vindt dat de rijksrecherche niet altijd een onderzoek hoeft in te stellen als een agent naar zijn wapen heeft gegrepen. Hij wil dat de rijksrecherche voortaan alleen nog kijkt naar zaken waarin en dode of gewonde is gevallen door schoten van een agent.

Cörüz zal hier maandag voor pleiten tijdens een overleg met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de politie. Hij vindt dat politieagenten nu te veel verantwoording moeten afleggen als ze geweld gebruiken. “Het CDA vindt dat de politie een stevig optreden niet onmogelijk gemaakt mag worden. Geweld door de politie moet mogen”, aldus Cörüz.

Dat is wel erg kortzichtig van Cörüz. het wordt de politie helemaal niet onmogelijk gemaakt om stevig op te treden en geweld door de politie mág ook nu al. De Nederlandse wetgever heeft echter besloten dat dit goed gecontroleerd moet worden. Het feit dat de politie ook gecontroleerd wordt op het trekken van een wapen is een goede zaak omdat onvermijdelijk het trekken van een wapen eerder tot het gebruik er van zal leiden.

Het zou goed geweest zijn als Cörüz eens naar de recente cijfers van het Centrum voor politie en veiligheidswetenschappen van de VU had gekeken. Daaruit blijkt namelijk dat de Nederlandse politie al een zeer ruime geweldsbevoegdheid heeft:  Een verdenking van een ernstig, geweldgerelateerd misdrijf is voldoende om een wapen te trekken, als andere middelen falen. In veel andere landen wordt ook een element van zelfverdediging geëist. Nederland staat op de 3e plaats van de wereld waar het doden door politiekogels betreft. Alleen de VS en Canada gaan ons daar in voor. Dat verschil wordt ten dele juist uit die zeer ruime geweldsbevoegdheid van de Nederlandse Politie verklaard. 

Voor wie er zo vóór hard politieoptreden is, kijk eens naar de video beneden waar de Politie in Istanboel  tekeer gaat als ze een man willen arresteren omdat hij transsexueel is.

Hard politie optreden in Istanboel bij de arrestatie van een transsexueel

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook