woensdag 2 december 2009

Eis tot 13 jaar cel tegen loverboys

Tegen de drie hoofdverdachten in een loverboy zaak, Youssef O. (38), Mehmet Ordu (28) en zijn broer Murat Ordu (23),  is voor de rechtbank in Amsterdam respectievelijk 13, 10 en 6 jaar geëist.
Tegen twee handlangers eiste justitie celstraffen van 4 en 2 jaar, waarvan respectievelijk 1 jaar en zes maanden voorwaardelijk. Een zesde verdachte hoort later woensdag welke straf hij volgens het OM moet krijgen. Deze bende loverboys en pooiers zou meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Zij ronselden hun slachtoffers onder andere via sociale netwerken zoals Hyves en Partyflock.

De 'pooierboys' - zoals de officier van justitie hen noemde - zouden hun slachtoffers hebben ingepalmd en een relatie met ze zijn begonnen. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.

Dat gebeurde volgens het OM door de vrouwen mentaal onder druk te zetten, bijvoorbeeld door te dreigen het uit te maken. In andere gevallen zouden de verdachten hebben gedreigd hun of hun familieleden wat aan te doen. Een aantal van de mannen zou ook slachtoffers hebben mishandeld of verkracht. Sommige prostituees lieten - al dan niet gedwongen - de naam van hun pooier op hun lichaam tatoeëren of hun borsten vergroten.

De officier van justitie zei dat de verdachten geen enkel respect hadden voor hun slachtoffers. „Hun praktijken herbergen aspecten van een vorm van moderne slavernij, waarin verdachten het leven van een aantal jonge vrouwen gedurende langere tijd volledig hebben geregeerd. Het is barbaars en mensonterend, wat de heren hun slachtoffers hebben aangedaan.”

Enkele verdachten beriepen zich tijdens de rechtszaak - die vorige week al begon - op hun zwijgrecht. Anderen zeiden wel relaties met prostituees te hebben gehad, maar ontkenden hen ergens toe te hebben gedwongen. De advocaten van de mannen komen volgende week aan het woord.

Drie van de mannen zijn overigens alweer op vrije voeten. De rechtbank besloot eerder dat er niet genoeg reden was om hen in voorlopige hechtenis te houden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook