woensdag 2 december 2009

Uitspraak zedenzaak politie inspecteur uitgesteld

De zedenzaak tegen voormalig politie-inspecteur G. de B. (56) uit Westervoort is vandaag door het gerechtshof in Arnhem uitgesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt G. de B., de voormalige onderzoeksleider van een groot drugsteam van de politie, ervan, dat hij in het Turkse Istanbul en Ankara in 2000 en 2002 twee vrouwelijke ondergeschikten heeft aangerand. Daarvoor eiste het OM in augustus zes maanden voorwaardelijke celstraf en tweehonderd uur werkstraf.

Als de inspecteur in Nederland wordt vervolgd, moet hij wel worden vrijgesteld van vervolging voor hetzelfde in Turkije. Dat had het OM ook voorbereid, compleet met een vertaling van de Turkse wetsartikelen over aanranding. Maar Turkije heeft sinds 2005 een nieuw Wetboek van Strafrecht. Het is nu onduidelijk of de wetsartikelen aangehaald zijn die geldig waren in 2000 en 2002.

Eerder sprak de rechtbank in Utrecht de inspecteur vrij. Hoewel het handelen van De B. niet gepast was, was er volgens die rechters geen sprake van misbruik.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook