woensdag 9 december 2009

Lucia de B in maart 2010 weer voor de rechter

De nieuwe rechtszaak tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. komt hoogstwaarschijnlijk op 17 maart voor het gerechtshof in Arnhem. Zoals het er nu naar uitziet, kan de zaak in een dag worden behandeld. Het hof, het Openbaar Ministerie en de advocaten van de tot levenslang veroordeelde De B. zijn het daar woensdag tijdens een regiezitting in Arnhem over eens geworden.

Volgens haar advocaat Stijn Franken ziet het er zeer rooskleurig uit voor Lucia de B., die als seriemoordenares de ultieme gevangenisstraf kreeg opgelegd. Ze zou in diverse Haagse ziekenhuizen kleine, ernstig zieke kinderen en bejaarden hebben gedood door ze overdoses medicijnen te geven. Inmiddels hebben allerlei onderzoeken uitgewezen dat de 'slachtoffers' waarschijnlijk op natuurlijke wijze zijn overleden of dat in elk geval niet te zeggen is dat Lucia de B. iets met hun dood te maken heeft gehad.

Franken drong aan op een zeer snelle behandeling van de zaak, op korte termijn. „Het kan in een half uur gebeurd zijn”, was zijn uitgangspunt. Het hof noch de aanklager in hoger beroep ging in op zijn verzoek om nu al een standpunt over de zaak in te nemen.

De Hoge Raad bepaalde dat de zaak tegen de Haagse herzien moest worden, nadat uit nader onderzoek was gebleken dat er van (poging tot) moord mogelijk helemaal geen sprake is. De raad verwees de zaak naar het hof in Arnhem. Sinds de veroordeling van De B. door het hof in Den Haag is nog veel onderzoek gedaan. De daarvoor geraadpleegde deskundigen gaven vrijwel allemaal aan dat uit de beschikbare informatie niet de conclusie kan worden getrokken dat iemand de hand in het (bijna) overlijden heeft gehad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook