woensdag 26 augustus 2009

Onderzoek tegen landsadvocaat

Bert-Jan Houtzagers
Bert-Jan Houtzagers
In de affaire rond de dodelijke brand in het Catshuis loopt een omvangrijk onderzoek tegen de landsadvocaat, het Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in relatie tot de de affaire rond de dodelijke brand in het Catshuis

Bij die brand in 2004 kwam destijds huisschilder Aart de Lijster (49) om het leven.

De rijksrecherche stelde onlangs vast dat de landsadvocaat in overleg met ambtenaren van AZ en de Rijksgebouwendienst jarenlang een uiterst gevoelig, uit 2005 daterend TNO-onderzoek naar de brand heeft achtergehouden in allerlei civiele en strafrechtelijke procedures.
Hiermee kwam het kantoor in het vizier bij de deken van de orde van advocaten in Den Haag die momenteel een tuchtrechtelijk onderzoek verricht tegen de betrokken advocaten.

De deken heeft zelf het tuchtonderzoek gestart. Het onderzoek spitst zich toe op de vraag of de raadslieden, onder wie landsadvocaat mr. Bert-Jan Houtzagers, zich 'mogelijk niet hebben gedragen als een goed advocaat betaamt en daarmee het aanzien van de advocatuur hebben geschaad'. Het kantoor staat de overheid al sinds jaren bij in rechtszaken en juridische kwesties.

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) wil door minister Hirsch Ballin van Justitie over de uitkomsten worden geïnformeerd. "Indien de landsadvocaat fouten heeft gemaakt en zich onethisch of verwerpelijk heeft gedragen, is dat een reden voor de overheid zich straks door een ander advocatenkantoor te laten bijstaan", vindt hij. De SP'er wil verder horen of Hirsch Ballin zelf al met de advocaten over hun optreden heeft gesproken, zoals de bewindsman eerder aankondigde.

Uit het verheimelijkte TNO-rapport blijkt dat de overheid (mede)verantwoordelijk is aan de fatale brand die vijf jaar geleden aan Aart de Lijster het leven kostte. TNO ontdekte dat het vuur ontstond toen thinner tijdens werkzaamheden in het Catshuis vlam vatte, maar dat onbehandelde en brandbare wandbekleding de brand vervolgens bliksemsnel aanjoeg tot de explosieve vuurzee waarin De Lijster een afschuwelijke dood vond. Volgens de toenmalige TNO-onderzoeker waren het de landsadvocaat en enkele ambtenaren die zijn naspeuringen lieten stilleggen en de resultaten in de kluis hielden vanwege 'politieke implicaties'.

Een woordvoerster van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn wilde niet reageren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord op Arzu Çakmakçi-Erbas opgepakt

Nevzat K.(41), de gezochte verdachte in de zaak van de doodgestoken Arzu Çakmakçi-Erbas (32), eigenares van kinderdagverblijf Moeders Schoot in Amsterdam-West, is aangehouden.

Politiesurveillanten troffen Nevzat K. aan in het Erasmuspark, nadat zij een tip hadden gekregen van een omstander in de buurt, die hem kort daarvoor zag lopen.

Tijdens zijn aanhouding vertelde de man onmiddellijk dat hij werd gezocht en dat hij zijn eigen foto op internet had gezien.

Nevzat K. is na zijn aanhouding overgebracht naar een politiebureau waar het onderzoek zal worden voortgezet.

K. is volgens de politie verslaafd aan drank en drugs. Hij zou al eerder betrokken zijn geweest bij ernstige geweldsmisdrijven. Het is nog onduidelijk wat zijn motief is geweest. De moord had in ieder geval niets met de crèche te maken. Ook was er geen relatie tussen hem en Arzu Çakmakçi-Erbas.

Erbas werd twee weken geleden neergestoken op de parkeerplaats voor het dagverblijf, vlak nadat ze dat had afgesloten. Zij overleed later in het ziekenhuis.
Update 16 sept: Volgens de advocaat van Nevzat, Niels van der Laan, is zijn client zwart gemaakt. Er blijkt volgens hem uit het dossier niets van het drugsgebruik of het forse strafblad waar justitie mee schermt.

Navzat ontkent.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 15 jaar in Puttense moordzaak

Zaak Mariëlle de Geus
OM (2001-2004) : “Nourdin B heeft het gedaan, het niet matchende DNA is van een eerder onbekend sexcontact
OM (2005-2008): “Patrick S. Heeft het gedaan, dat hij alleen sex heeft gehad en ze later door een ander is vermoord is volstrekt ongeloofwaardig

Puttense moordzaak
OM (1994-2008): “Viets en Dubois hebben het gedaan, het niet matchende DNA is van een eerder onbekend vriendje waar niemand van af wist
OM (2008-2009): “Ron P. heeft het gedaan, dat Christel een onbekend vriendje had is ongeloofwaardig want niemand wist daarvan

Officier van Justitie M. Fröhberg heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen 15 jaar geëist tegen Ron P. voor de moord op Christel Ambrosius op 9 januari 1994.

Zoals te verwachten was, vond het OM Ron P.’s verklaring dat het gevonden sperma spoor voortkwam uit een vrijwillig seksueel contact volstrekt ongeloofwaardig. Dat is eigenlijk wel opmerkelijk, omdat het het OM zélf is geweest die in de eerdere zaak tegen Viets en Dubois met de theorie van het geheime vriendje kwam om het sperma spoor dat niet van één van de verdachten in de eerdere zaak tegen Viets en Dubois was, weg te poetsen.

In een reactie op de strafeis zei advocaat Ruud van Boom dat uit het beschikbare technische bewijs niet is af te leiden dat Ron P. op de plaats is geweest waar Christel Ambrosius in 1994 in Putten is verkracht en vermoord.

Hoewel er DNA van zijn cliënt is aangetroffen op de plaats van het misdrijf, is dat geen absoluut bewijs dat hij er is geweest. Het erfelijk materiaal kan daar ook op een andere manier terecht zijn gekomen, stelt hij. Verder wees hij op een reeks verklaringen waaruit volgens hem blijkt dat Christel in die periode mogelijk meerdere 'geheime' relaties tegelijk heeft gehad, waar ook haar vriendinnen niets van wisten.

De advocaat reageert volgende week vrijdag voor de rechtbank op de beschuldigingen van het OM en het bewijs dat daarvoor is aangedragen.

Afgezien van het feit of Ron P schuldig is of niet, lijkt het er op dat het OM alleen als doel heeft een veroordeling te krijgen: matcht het DNA niet? nou dan verzinnen we toch een theorie! Matcht het DNA wél? nou dan noemen we diezelfde theorie toch gewoon ongeloofwaardig? Het OM heeft een vergelijkbare truc toegepast in de moordzaak van Mariëlle de Geus: eerst wordt Nourdin B vervolgt en het niet matchende sperma wordt toegeschreven aan ‘een sekscontact kort te voren’, en als Nourdin dan tot aan de Hoge Raad wordt vrijgesproken wordt Patrick S. gepakt. Zijn DNA komt wel overeen en zijn bewering dat hij wel sx heeft gehad maar haar niet heeft vermoord. wordt door het OM ongeloofwaardig genoemd.

Dat gezegd hebbende, kun je je natuurlijk afvragen waarom de eis niet ‘levenslang’ is zoals er in de wellicht vergelijkbare zaak van Ryan Pieters op Bonaire werd geëist en in eerste instantie ook opgelegd. In hoger beroep kreeg Ryan P. nog altijd 30 jaar.

Apothekersassistente beroofd en omgebracht door neger
Eis: levenslang, Uitspraak: levenslang, Hoger beroep: 30 jaar 

Stewardess verkracht en omgebracht door witmans
Eis: 15 jaar
Is het ombrengen van Marlies erger dan het verkrachten en ombrengen van Christel? Of hebben de Bonairanen toch gelijk: kreeg Ryan Pieters meer omdat zijn slachtoffer een Macamba betrof?

Als hij schuldig is, mag Ron P. van mij ook wel wat meer krijgen dan 15 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moeder Ambrosius legt verklaring af

Marijke Simon, de moeder van de in januari 1994 vermoorde Christel Ambrosius,  heeft vanmorgen in de rechtbank in Zutphen een uitgebreide verklaring afgelegd. De verklaring kenmerkte zich door een begrijpelijk verbitterde oproep aan een ieder om Christels nagedachtenis te respecteren en de nabestaanden met rust te laten. “Ik wil de nagedachtenis aan mijn dochter terug, zonder de inmenging van derden”, zei Simon.

De koning van Putten
prdv putten
Marijke Simon haalde flink uit naar de pers en particulieren die klaarblijkelijk Putten zien als toeristische attractie. “Er is een stroom artikelen verschenen waarin de gevoelens van nabestaanden hoegenaamd geen rol spelen en de auteurs zich niet gehinderd voelden door enige menselijke of zelfs maar journalistieke integriteit.

Vooral Peter R. de Vries heeft Simons woede gewekt, omdat hij volgens haar geen mededogen had met het feit dat zij de privacy van haar dochter wilde beschermen. Putten lijkt inmiddels wel het koninkrijk van Peter de Vries geworden, vindt Simon. “Hij bekritiseert de burgemeester en beheerst de plaatselijke pers.” Als de de Vries ooit nog eens dement wordt en zijn eigen adres niet meer weet, is Simon ervan overtuigd dat hij haar dorp en huis nog wèl kan vinden.

De pers schendt verder “met het grootste gemak de persoonlijke integriteit en levenssfeer van Christel, bericht onzorgvuldig en speculatief en overschrijdt alle normen van fatsoen”, zei Christels moeder.

'fifteen minutes of fame'
natascha van der stelt
Ook Nataschja van der Stelt, een vriendin van Christel die een boekje schreef over haar ervaringen na de dood van de stewardess, heeft het verbruid bij Simon. “Deze dame wentelde zich behaaglijk in de journalistieke interesse en buitte haar 'fifteen minutes of fame' ten volle uit.” Simons heeft nu het gevoel een “adder aan haar borst gekoesterd te hebben”, omdat ze van der Stelt na Christels dood erg gesteund heeft. (Van der Stelt publiceerde begin 2008 het boek: ‘Verdriet zonder tranen’ over de moordzaak.)

Dat Wilco Viets en Herman Dubois -de mannen die eerder ten onrechte voor de moord werden veroordeeld- op een gegeven moment gewoon weer vrij door Putten liepen, heeft Simon ook pijn gedaan.  Omdat ze confrontaties wilde voorkomen, kon Simon volgens eigen zeggen “niet langer op een prettige manier deelnemen aan het dorpsleven.” Dat de huidige verdachte, Ron P., gebruikmaakt van zijn zwijgrecht, draagt ook niet bij aan de verwerking, zei Christels moeder.

Over de dagjesmensen die nog altijd aan haar deur komen voor “interessante, sappige details” zei Simon: “Het is zeer pijnlijk om steeds maar weer te worden geconfronteerd met deze morbide en ongegeneerde nieuwsgierigheid.

Geen excuses van Marijke Simon
viets-dubois
Men kan natuurlijk niets dan mededogen hebben voor een moeder wier dochter is vermoord. Toch een paar kanttekeningen. Viets en Dubois zijn ook slachtoffers in deze. Het moge zo zijn dat hun vrijlating Simon pijn heeft gedaan, maar nu inmiddels is gebleken dat zij onschuldig zijn, was een excuus voor de manier waarop Simon over hun gesproken heeft –ook na hun vrijlating- wel op zijn plaats geweest.

De klacht tegen Ron P.’s zwijgrecht is irreëel. Ik kan me voorstellen dat zij geen vriendelijke gevoelens koestert jegens Ron P., maar Ron P. heeft zijn verhaal verteld. Dat justitie en Simon graag een ander verhaal zouden horen moge zo zijn, maar het is juist Simon, die óók na de vrijspraak van Viets en Dubois maar in hun schuld blééf geloven, daarmee impliciet de  ‘sleeptheorie’ en het ‘geheime vriendje’ accepterend, en dát is nu net het verhaal dat Marijke Simon verteld. Zij kan niet én Ron P én Viets en Dubois als schuldigen beschouwen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook