woensdag 28 oktober 2009

Gwenette Martha aangehouden in België

gwenette-martha Gwenette Martha (35) is vandaag in Antwerpen door de Belgische politie aangehouden. Martha ontsnapte op 12 mei vorig jaar uit de gevangenis in Heerhugowaard en was sindsdien spoorloos.

De politie kan niet zeggen hoe de Belgische politie Martha op het spoor is gekomen. Hij was in elk geval in het bezit van een vals Nederlands paspoort. Tegen hem liep een Europees aanhoudingsbevel.

Martha was veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens drugshandel, zware mishandeling* en valsheid in geschrifte. Op het moment van zijn ontsnapping moest hij nog zes jaar van een straf van zeven jaar uitzitten voor verschillende geweldsdelicten.

Op maandag 12 mei 2008, 2e pinksterdag, ontsnapte Martha uit de gevangenis De Zuyderbos in Heerhugowaard. Hij zou hierbij zijn geholpen door twee mannen van buitenaf. Bij de vlucht werd een gestolen Volkswagen Transporter gebruikt die voorzien was van eveneens gestolen, valse kentekenplaten.

Justitie heeft een jaar lang verzwegen dat Martha vorig jaar uit de bajes van Heerhugowaard is ontsnapt.

-----------------------

*Een willekeurig meisje werd in een dancing volledig in elkaar geslagen omdat ze 'in de weg stond'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Negen jaar cel voor gijzeling wethouder

Ahmet O. (42), is door de rechtbank in Almelo veroordeeld negen jaar gevangenisstraf omdat hij op 16 juni 2008 een wethouder en vier anderen gijzelde in het stadhuis in Almelo. De rechtbank veroordeelde hem voor de wederrechtelijke vrijheidsberovong van het vijftal, maar sprak O. vrij van poging tot moord.


Het Openbaar Ministerie had zeventien jaar cel geëist. Volgens justitie zou O. hebben gehandeld uit wanhoop over zijn financiële situatie. Voordat hij de wethouder en ambtenaren vasthield op het stadhuis, stak hij zijn café en auto in brand. Ook daarvoor is hij woensdag veroordeeld.

Levent O., de zoon van Ahmet, is vrijgesproken. Justitie verweet hem dat hij zijn vader had voorzien van twee vuurwapens waarmee hij zijn slachtoffers in bedwang heeft gehouden. De rechtbank vindt echter dat er niet voldoende bewijs is dat Levent voor de pistolen heeft gezorgd. Bovendien kon de zoon niet van tevoren weten wat zijn vader van plan was, aldus de rechtbank.

Ahmet O. stak op de ochtend van 16 juni eerst zijn grand café De Rechter in brand. Daarna reed hij naar het stadhuis, stak zijn auto in brand en ging naar binnen. Hij kwam in de kamer van wethouder Bert Kuiper terecht en hield deze en vier anderen onder bedreiging van de vuurwapens vijfenhalf uur vast. Het vijftal kwam tegen vijf uur 's middags ongedeerd vrij, nadat Ahmet zich had overgegeven.

Ridicuul hoge straf voor een ondernemer die door een corrupt stadsbestuur tot wanhoop gedreven werd. Er zijn er die voor moord minder hebben gekregen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Straffen tot vijf jaar cel voor woningoverval

Zes mannen in de leeftijd van 19 tot 23 jaar zijn door de rechtbank in Alkmaar tot celstraffen tot vijf jaar veroordeeld wegens een gewelddadige roofoverval op een familie in Warmenhuizen in maart 2009. Justitie eiste twee weken geleden straffen tot zes jaar cel.

De daders komen uit Amsterdam, Purmerend, Heemskerk en Beverwijk. Zij overvielen de familie in maart met vuurwapens en een mes. Hierbij zetten zij de slachtoffers onder meer een vuurwapen tegen het hoofd.

De overvallers dachten in de woning zo'n zes kilo goud te vinden, maar kwamen bedrogen uit. Hun uiteindelijke buit bestond uit sieraden en een geldbedrag van ongeveer 1000 euro.

De politie kon de mannen na de beroving snel traceren. Na een wilde achtervolging reed het zestal zich in Beverwijk klem en vluchtte uit de auto, waarop de politie het vuur opende. Daarbij werd een verdachte geraakt in zijn bil en een andere in zijn voet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook