maandag 4 januari 2010

Marokkanen teisteren Molukkers in Culemborg | begin van ethnische rellen?

“flapdrol”
“We gaan proberen gesprekken aan te knopen en we schakelen de ‘ketenregisseur’ in”
“FLAPDROL!!!”
roland van schelven2
De mobiele eenheid blijft maandag paraat in de wijk Terweijde in Culemborg. Dat meldde de gemeente vanochtend.

In de wijk was het zondagavond erg onrustig. In de Diepenbrockstraat vlogen stenen door de ruiten van woningen van Molukse gezinnen. Twee mensen raakten gewond. Eén van hen, een jong meisje kreeg een barst in de schedel. Zij zou uitgekozen zijn omdat zij gemeld had dat twee marokkanen een auto in brand hadden gestoken. De gemeente en politie overleggen maandag over de situatie in Terweijde, waar inmiddels een noodbevel van kracht is. De politie kan daarmee iedereen wegsturen die niet in de wijk hoort, aldus een gemeentewoordvoerster. De getroffen gezinnen voelen zich in de steek gelaten door de gemeente, iets wat burgemeester van Schelven (D66) ontkent. Van Schelven wordt door bewoners slapheid verweten en wordt zelfs een ‘flapdrol’ genoemd.

Groepen Marokkaanse jongeren zorgen al maanden voor problemen in de wijk, waarbij het deze keer voornamelijk Molukkers zijn die worden lastiggevallen.

Overzicht incidenten in de wijk Terweijde:

1 mei 2004: Marokkaanse jongeren uit Terweijde misdragen zich zodanig op de Culemborgse kermis, dat exploitanten hun biezen pakken en vertrekken.

6 mei 2004: De gemeente kondigt een harde aanpak van probleemjongeren in Terweijde aan. Een groep Marokkaanse jongens zorgt er voor flinke overlast, variërend van vernielingen tot berovingen. "Buurtbewoners die aangifte doen, worden geïntimideerd en hebben het vertrouwen in de politie
verloren. Er heerst een sfeer van angst", oordeelde de toenmalige burgemeester Van Vugt-Toonen.

30 juni 2005: De politie pakt 26 jongeren op, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zouden zijn voor 60 misdrijven. De groep wordt ook verdacht van intimidatie, overlast en onrust in Terweijde.

8 september 2009: Een aanvaring tussen groepen jongeren zorgt voor onrust in de wijk. Aanleiding voor de ruzie is een beschadigde auto. De politie pakt vijf jongeren op en sluit een aantal straten af.

9 september 2009: Het is opnieuw onrustig in Terweijde. Twee mannen van 25 en 48 jaar worden aangehouden wegens verboden wapenbezit en de mobiele Eenheid is in de wijk aanwezig.

13 september 2009: Twee groepen van ongeveer 100 jongeren gaan met elkaar op de vuist en worden door de mobiele Eenheid uit elkaar gehaald.

14 september 2009: Rivaliserende jongeren gaan onder toezicht van de gemeente met elkaar in gesprek. De discussie verloopt "goed en positief", onderdeelt de gemeente.

6 oktober 2009: De gemeente stelt straatcoaches aan in Terweijde. De straatcoaches gaan jongeren aanspreken op hun gedrag en wijkbewoners met elkaar in contact brengen.

1 januari 2010: Tijdens de jaarwisseling rijdt in de wijk Terweijde een auto, volgens buurtbewoners bestuurd door Marokkanen, in op een groep Molukkers. Er vallen meerdere gewonden.

3 januari 2010 - Twee mensen raken lichtgewond bij opstootjes in de wijk. Ook sneuvelen de ruiten van een aantal woningen. De politie is nadrukkelijk aanwezig om de orde te herstellen.

Gôh en dan zijn er nog mensen die niet willen dat er een veroordeelde pedofiel in de wijk komt wonen.


Zie ook: Culemborg Warzone

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook