woensdag 24 februari 2010

Uitspraak: 15 jaar en tbs voor kroegmoord

Louis A. (45) die vorig jaar april in een kroeg in Rotterdam Terry Hoekman (46) doodschoot en vier mensen verwondde, is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 15 jaar en tbs met dwangverpleging wegens doodslag, vier keer poging tot doodslag, een poging moord en bedreiging. Daar bovenop komt nog een jaar celstraf van een voorwaardelijke veroordeling uit 2006. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden achttien jaar.

In het buurtcafé vond op de bewuste avond een talentenjacht met karaoke plaats. A. was onderweg naar huis, maar besloot nog een paar biertjes in het café aan het Poolsterplein te pakken. Daar kreeg hij naar eigen zeggen ruzie met een man die hem duwde, bespuwde en zijn moeder uitschold. Nadat hij het café was uitgezet, schoot hij buiten iemand neer en vuurde in de kroeg meerdere kogels af, op zoek naar de man die hem had beledigd. Een bezoeker wist A. uiteindelijk te overmeesteren.

A. houdt vol dat hij het wapen al de hele avond op zak had. Het zou in een worsteling per ongeluk zijn afgegaan. Het Openbaar Ministerie (OM) geloofde daar niets van. Volgens de officier van justitie haalde de man het wapen thuis en schoot hij voor de deur iemand dood. Op zoek naar de man met wie hij ruzie had, ging hij de kroeg in en schoot daar vervolgens in het rond.

De rechters constateerden dat A. tussendoor naar huis was gegaan, maar achtten moord niet bewezen. Volgens de rechters is niet vast te stellen dat hij tijdens zijn ritje van en naar de kroeg het voornemen had te schieten. Omdat hij bij de deur van de kroeg werd tegengehouden, denkt de rechtbank dat het waarschijnlijk is dat A. schoot in een gemoedsopwelling. Dat hij vervolgens in het café op zoek ging naar de man die hem bespuwde, kan volgens de rechters wel worden uitgelegd als een poging moord.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook