dinsdag 16 maart 2010

Moord op prostituees in Rotterdam opnieuw bekeken

Het coldcaseteam van de Rotterdamse politie gaat een aantal onopgeloste brute moorden op Rotterdamse prostituees opnieuw onderzoeken. Het gaat om een aantal delicten uit de jaren tachtig en negentig.

In die periode werden zeker 8 prostituees die op de tippelzone aan de G.J. de Jonghweg in Rotterdam werkten, vermoord en in de omgeving van hun werkgebied gedumpt. De 'Slachter van de G.J. de Jonghweg', zoals de moordenaar destijds werd genoemd, werd echter niet gevonden. Het cold-case team, dat zich specifiek bezighoudt met onopgeloste ernstige delicten, gaat nu bekijken of de nieuwste onderzoekstechnieken, onder meer met de laatste dna-methoden, de zaken alsnog kunnen oplossen.

Een van de onderzochte zaken is de moord op Maria Francisca Garcia Hofland. Het stoffelijk overschot van deze tippelaarster werd op 18 juni 1991 aan de Westzeedijk, ter hoogte van het Erasmus Medisch Centrum (toen nog Dijkzigtziekenhuis), in Rotterdam gevonden.

Het is nooit duidelijk geworden of er een verband is tussen de zaken, of dat er meerdere daders achter de reeks prostitutiemoorden zaten. Wel bleek dat een aantal moorden in Rotterdam opvallende overeenkomsten met elkaar had.

In het onderzoek naar de dader of daders loopt het coldcaseteam tegen moeilijkheden op. Als de rechter stelt dat er sprake is van doodslag en niet van moord kunnen de daders niet veroordeeld worden. Doodslag verjaart namelijk na twintig jaar de dans. Het OM kan deze verdachten alleen veroordeeld krijgen als er sprake is van moord.

Het Rotterdamse OM pleit er dan ook voor dat de verjaringstermijn van doodslag op de schop gaat.

Er is ooit een verdachte in beeld gekomen: Richard P. 'Het beest van de Bethlehemstraat' wordt in 1993 gepakt voor verkrachting van en poging tot moord op een jonge vrouw in Rotterdam. De politie kon hem echter niet aan de prostitutiemoorden linken. Hij werd gepakt toen hij het huis van een politieagente probeerde binnen te dringen. Hij wordt veroordeeld tot P. tot 10 jaar cel en TBS, ook voor een verkrachting in het Mastbos bij Breda.

De G.I. de Jonghweg was een aangewezen tippelzone van 1984-1994 vóór de verplaatsing naar de Keileweg.

Andere nog onopgeloste prostitutiemoorden in Rotterdam zijn o.a.: Coby Toet, Daphne Kielman, Jeanette Sip (1999), Jacqueline Antes (1997), Mirjam Möller (1997)
Zie ook "Prostitutiemoorden in Nederland" (vanaf 1953)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook