vrijdag 23 april 2010

Vrijspraak in moord café Noordplein

Antilliaan Juricka M. (27) is door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van moord op Mohamed El Hassnaoui (53) en poging tot moord op twee anderen in café Noordplein in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden achttien jaar celstraf.

De rechters achten doodslag wel bewezen, maar vinden dat M. handelde uit zelfverdediging. Hij kreeg daarom ontslag van rechtsvervolging. De uitspraak komt niet als een donderslag bij heldere hemel. De rechters vonden vorige week al dat er onvoldoende bewijs was om de man langer vast te houden en lieten hem dan ook vrij.

De schietpartij vond in mei vorig jaar plaats in café Noordplein in Rotterdam. M. kreeg ruzie in het café. Die vechtpartij mondde uit in een schietpartij, waarbij zes keer werd geschoten. Naast een dode, vielen er ook twee zwaargewonden.

M. ging naar de kroeg om de confrontatie te zoeken met het slachtoffer, aldus de aanklaagster. Waarover die confrontatie ging is nooit duidelijk geworden. Van zelfverdediging kon volgens het OM onder meer geen sprake zijn, omdat M. het wapen zelf mee naar de kroeg zou hebben genomen.

De man schoot uit noodweer betoogde diens advocaat. De rechters volgden die lezing. Niet vast staat dat M. het wapen mee naar het café had genomen en in de hectiek van de vechtpartij was schieten zijn enige mogelijkheid tot zelfverdediging, meenden de rechters. M. had bovendien niet de rust en tijd om na te denken over de gevolgen van zijn handelen.

M. is geen onbekende van politie en justitie. Hij werd in het verleden meerdere keren veroordeeld voor bedreiging. Als minderjarige zat hij vast voor een poging tot doodslag. Een woordvoerder meldde dat het nog niet duidelijk is of het OM in hoger beroep gaat. Daarvoor moet eerst het vonnis nader bestudeerd worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook