zaterdag 5 juni 2010

De hypocrisie rond Joran

In de Peruaanse pers is Joran al veroordeeld: “De moordenaar met de strop om zijn nek" (la razon), “Achter de tralies” (Peru21), “Video nekt buitenlander” (crome)
joran-sensatie

Met de moord op de Peruaanse Stephany Flores Ramirez en Joran’s recente arrestatie in deze zaak is de Joran-koorts weer tot een hoogtepunt gestegen en is hij wereldwijd nieuws geworden.

Op Internet fora weten de meeste mensen het precies: “hij is schuldig, je ziet het aan zijn ogen”, “hij is een sociopaath en een pathologische leugenaar”. Er zijn in ieder geval in Nederland al bijna 16 miljoen rechters, die zonder dat ze Joran ooit ontmoet hebben en zonder dat ze ooit maar enig stuk uit de politiedossiers hebben gelezen, menen precies te weten wat er is gebeurd en waarom dat is gebeurd. Vrijwel unaniem wordt hem een lang verblijf in de gevangenis toegewenst, waar hij dagelijks verkracht mag worden. Steevast wordt hierbij de ‘slapheid’ van het Nederlands rechtsstelsel aangehaald en velen lijken martelen een aanvaardbare methode te vinden om hem te laten bekennen want ‘de waarheid moet eindelijk boven komen’.

Wiens waarheid? Joran heeft –weliswaar in twee verschillende verhalen- bekent dat Natalee gestorven is en dat hij haar lijk gedumpt heeft. Daar staat in de Nederlandse Antillen 6 maanden gevangenisstraf op en die heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Zelfs als hij veroordeeld wordt dan mag hij gelijk de rechtszaal verlaten.

Vele mensen echter nemen hier geen genoegen mee. Uit een soort van superieur gevoel van beter weten nemen sommigen geen genoegen met minder dan een bekentenis dat hij Natalee vermoord heeft, liefst natuurlijk op brute wijze na haar eerst wreed verkracht te hebben.

Wat betreft Stephany, wier lichaam spreekwoordelijk gezegd nog warm is, weten velen ook al precies wat er is gebeurd, hoewel daar 3 versies de boventoon spelen.

  1. Joran had gokschulden dus heeft hij haar vermoord om haar geld te stelen.
  2. Joran wou sex, maar Stephany wou niet aan zijn wensen toegeven dus heeft hij haar vermoord
  3. Joran heeft een ziekelijke zucht naar aandacht dus heeft hij Stephany vermoord precies 5 jaar nadat hij Natalee heeft vermoord

Misschien is een van deze theorieën waar, maar het zijn gewoon theorieën, bedacht door iemand achter een toetsenbord en nageblaat door de rest van de wereld.

Niemand van ons weet of Joran schuldig of onschuldig is wat betreft de moord op Stephany. Er is maar één persoon, mogelijk twee, die dat wel weten: Joran en de eventuele echte moordenaar.

Joran voorgeleid bij de Peruaanse politie
Als Joran schuldig is aan de dood van Stephany verdient hij straf en dat mag van mij best een forse straf worden, maar waarom toch zo’n wereldwijde haat tegen Joran? Toegegeven, het lijkt geen frisse jongen en hij heeft de schijn tegen, maar zelfs als hij Natalee gedumpt heeft en Stephany vermoord heeft: er zijn wel mensen die minstens zo erge dingen hebben gedaan, maar waar geen leger journalisten achter aan zit.

De publieke verontwaardiging in Peru is ook lichtelijk overdreven. natuurlijk, het is een ramp voor ouders om je kind te verliezen, maar er worden dagelijks mensen vermoord in Peru en er kraait geen haan naar.

Dito in Nederland. Vandaag nog wordt er in Ridderkerk een dode vrouw gevonden op haar hotelkamer: 5 regeltjes in de krant en niks internationale klopjacht op de dader. De identiteit van de vrouw is niet bekend gemaakt, er zijn geen foto’s van haar verschenen en over de identiteit van de vermoedelijke dader worden geen mededelingen gedaan.

Wie weet er nog zo de naam te noemen van de man die in Tolbert 2 kleine kinderen vermoordde? (Het was Avi Cohen). Wie weet er zo de naam van de man die het meisje Robienna Reboe heeft vermoord? (Dat was Shelwin R). Wie vermoordde Tessa Klaver (haar ex, Marco D.). Wie heeft er ooit de namen geweten van de 3 voudige moordenaars in de Playstationmoorden waarbij een vrouw, een meisje en een jongen werden vermoord (Het waren Ugur U, Edwin Z. en Rutger M.). Wie kan zich herinneren in de krant gelezen te hebben van de Filipijnse Evelyn Bartolay die door haar man in de tuin van hun huis in Sliedrecht voor de ogen van hun twee kinderen met een mes wordt afgeslacht? Kent u de naam van de dader? (Jan P.)
In Thailand wordt een belg gearresteerd omdat hij zijn ex, duik instructrice Chompoonut "Jeab" Kobram (23) met een mes afslacht (hij steekt haar 48 keer). Hebt u er iets over gelezen? Weet u zijn naam? (Sam Van Treeck). Hebt u er iets over gelezen

Allemaal heel ernstige zaken waarin onnoemelijk leed is veroorzaakt. Bijna niemand kent ze, maar als het om Joran gaat dan is het plots wereldnieuws.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook