vrijdag 27 augustus 2010

Dino Soerel gearresteerd in Amsterdam

Dino Soerel (49) is vrijdagavond op de Rozengracht in Amsterdam door een arrestatieteam van de politie opgepakt.
Soerel woonde al sinds 2007 in het diepste geheim in een klein appartementje in het pand op de Rozengracht. De politie kwam hem op het spoor na een tip van aannemer Ruud Smit. Justitie had een beloning van 50.000 euro uitgeloofd. Soerel werd gearresteerd toen hij onder de douche stond. De politie arresteerde ook twee mogelijke handlangers van Soerel Eén van die arrestaties werd op straat verricht.

Dino Soerel is sinds enkele jaren voortvluchtig. Op 30 december 2009 werd hij in een grote drugszaak bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel. Zowel zijn advocaat alswel het OM tekenden beroep aan in deze zaak. Ook in het onderzoek bij het Passage proces wordt Soerel vaak genoemd als opdrachtgever van enkele liquidaties in de onderwereld.

Volgens verklaringen van getuigen in dat proces zou Soerel meermalen opdracht hebben geven bepaalde personen te liquideren onder wie de Amsterdammers Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Soerel zou daarbij hebben samengewerkt met Willem Holleeder, die momenteel een gevangenisstraf wegens meervoudige afpersing uitzit. Holleeder is tot op heden door justitie niet als verdachte in Passage betrokken.

Soerel wordt beschouwd als vriend en criminele handlanger van Willem Holleeder. Volgens 'De Telegraaf' is hij zelfs de 'baas' van Willem Holleeder een bewering waarvoor hij de Telegraaf in juni 2007 (via zijn advocate Bénédicte Ficq) voor de rechter daagt.

Trial by media?
Bénédicte Ficq Bénédicte Ficq, één van Soerel's advocaten spreekt haar zorg uit dar Soerel in feite al veroordeeld is door de media en dat hij derhalve mogelijk geen eerlijk proces gaat krijgen. Volgens Ficq put de pers uit dubieuze bronnen en worden op basis daarvan feiten gepresenteerd die wat haar betreft nog lang geen feiten zijn. Ficq heeft er geen goed woord voor over dat de Nationale Recherche en het Openbaar Ministerie zaterdag een persconferentie hebben belegd over de spectaculaire aanhouding van Soerel. “Hij is nog net niet getoond aan het volk”, aldus Ficq
Het OM gaat zich de komende dagen beraden of Dino Soerel officieel verdachte gaat worden in het passage proces.

Een van de advocaten van Soerel, Marnix van der Werf, zei vanavond nog geen commentaar te kunnen geven op de arrestatie van zijn cliënt. Van der Werf was de raadsman van Soerel in de drugszaak.

De aanhouding – het slotstuk van de 'operatie Smirnoff' – kon volgens de politie plaatsvinden nadat er ongeveer twee weken geleden een tip was binnengekomen over de verblijfplaats van Soerel. Het openbaar ministerie heeft 50.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip, maar wil déze tip niet zwaarder bestempelen dan als 'een puzzelstukje dat paste in onze analyse'. Volgens officier van justitie wordt nog bestudeerd of er sprake is van een gouden tip.Op zich is dat niet verbazend. Justitie keert zelden tipgeld uit omdat ze altijd aanvoeren dat ze net zelf op het punt van doorbraak stonden. Tipgevers krijgen dan ook in het algemeen niets of nauwelijks iets uitgekeerd. (Dit wordt inmiddels bevestigd door cijfers van het landelijk parket)

Me dunkt dat als je een kloppende tip krijgt over de verblijfplaats van een crimineel, dat dat toch wel iets meer is dan 'een puzzelstukje dat past in onze analyse'.

29 augustus 2010: De twee gearresteerde 'handlangers' van Dino -een man en een vrouw- zijn weer vrijgelaten. Zij hadden niets met de zaak te maken maar woonden in het appartement onder Soerel. Ze zijn na twee nachten cel en uitputtende verhoren begrijpelijk zeer verontwaardigd.
Update 21 september 2010: Soerel is vandaag in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Getuigen in het Liquidatie/Passage proces dat nu loopt, beweren dat Soerel verschillende liquidaties heeft aangekondigd. Een aantal van deze liquidaties, waaronder die op Thomas van der Bijl en Kees Houtman heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook