donderdag 19 augustus 2010

Vrijspraak voor ex agent voor doodschieten muzikant

Ex-agent Greg Koeiman heeft vanmorgen in Willemstad Curaçao vrijspraak gekregen voor moord c.q. doodslag op de saxofonist Gabi Castillo, tijdens de afscheidsoptocht van het carnaval dit jaar. Het Openbaar Ministerie had 15 jaar tegen Koeiman geëist. Schutter Jealion Wederfoort werd tot 12 jaar cel veroordeeld. ook hier was de eis 15 jaar.

Koeiman werd wel veroordeeld tot 12 maanden cel wegens illegaal vuurwapenbezit. Hij zit momenteel vast op St. Maarten. Wederfoort had tijdens de behandeling van de rechtszaak verklaard te hebben gehandeld uit zelfverdediging, Castillo zou met een machete op hem afgestormd zijn.

Koeiman heeft sinds 2000 een verhouding met Faina, de vrouw van Castillo. Tijdens de laatste avond van het carnaval kregen hij en Castillo ruzie met elkaar. Hij zou tegen Castillo gezegd hebben: “En nu is het afgelopen (awe e kos aki ta kaba).” Castillo was van de trailer van de band Tune waarin hij speelde afgesprongen om, zoals hij tegen zijn medebandleden had gezegd, te gaan plassen. Dit gebeurde net op de plek waar Koeiman naar het carnaval stond te kijken, ter hoogte van Topogigio aan het begin van de Roodeweg.  Wederfoort was de daadwerkelijke schutter zo bleek uit videobeelden terwijl Koeiman het wapen geleverd zou hebben.

In het verleden is Koeiman vaker in aanraking geweest met Justitie wegens illegaal vuurwapenbezit en een drugsdelict in Nederland. De volgende ochtend na de dood van Castillo reisde hij naar St. Maarten, waar hij later werd aangehouden.

Update 31 januari 2012: Jealion Wederfoort mag in hoger beroep. Dat heeft de Hoge Raad der Nederlanden bepaalt. Wedervoort wilde tegen zijn veroordeling in hoger beroep gaan, maar het Curaçaose Hof oordeelde dat zijn verzoek een dag te laat was. In reactie daarop stapte Wedervoort naar de Hoge Raad. Die oordeelde dat het Hof Wederfoorts verzoek niet mag weigeren. Hij had de mogelijkheid moeten krijgen om vanuit de gevangenis in hoger beroep te gaan. Die kans heeft hij nooit gekregen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook