maandag 18 oktober 2010

Tbs-steker Hema hoorde stemmen

Kurt K.(49), de TBS-er die op 20 april tijdens een begeleid verlof een vrouw (61) uit Boekel neerstak in een Hema-filiaal in Uden, zei daartoe opdracht te krijgen van stemmen in zijn hoofd. Dat bleek vandaag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen hem. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch eist opnieuw tbs met dwangverpleging tegen K., die nu in het huis van bewaring in Vught verblijft.

K. was met een begeleidster naar de winkel gegaan om kookspullen te kopen. Hij hield haar voor dat hij van de kliniek waar hij verbleef toestemming had gekregen om een mes te kopen. Bij de kassa knipte hij de verpakking van het slagersmes open met een schaar die hij bij zich droeg. Even later onttrok hij zich aan zijn begeleidster en stak hij een willekeurige vrouw in de hals.

Zijn begeleidster zat op dat moment nog in de coffeecorner. K. had gezegd dat hij nog even de winkel in ging om batterijen te kopen. In de auto op weg naar het politiebureau vertelde hij dat hij uit frustratie had gehandeld. Hij had een conflict met zijn behandelcoördinator. In de winkel zouden stemmen tegen hem hebben gezegd: “Doe maar iemand iets aan.” Bij de rechtbank deed K. er het zwijgen toe.

K. werd in 2000 veroordeeld tot tbs voor een vergelijkbare moord op een meisje in Rotterdam. Ook toen handelde hij uit frustratie. Hij werd destijds volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en ook nu komt de officier van justitie Maarten Groothuizen tot de conclusie dat K. de poging tot moord niet aan te rekenen valt. Hij zou niet behandelbaar zijn en het risico op herhaling wordt groot geacht. Desondanks werd kort voor de steekpartij door zijn behandelaars gesproken over minder streng toezicht, aldus zijn advocaat Hein Vogel.

Groothuizen wil dat de rechtbank een nieuwe tbs-maatregel oplegt. Volgens Vogel doet de rechtbank er beter aan de lopende tbs-maatregel, die in juli nog met een jaar is verlengd, door te laten lopen.

Vogel noemt het “begrijpelijk” dat de begeleidster van zijn cliënt geen twijfels had toen ze hem de winkel in liet gaan met het mes los in zijn tas. “Ze kende hem al anderhalf jaar en vond hem een vreemde man, maar absoluut niet gewelddadig.”

Het slachtoffer kreeg een snijwond van vier centimeter zat vlakbij haar luchtpijp.

De rechtbank doet uitspraak op 1 november.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook