donderdag 21 oktober 2010

Uitspraak: Hof handhaaft straffen voor dood Tano Jansen

tanoRico G., Raymon van P., Wesley T. en Jeffrey van P. die Tano Jansen (16)(foto) juni 2009 opsloten in een zeecontainer, waarin Tano uiteindelijk stikte, hebben in hoger beroep tussen zeven maanden en één jaar celstraf + 1 jaar voorwaardelijk gekregen.

Dat zijn dezelfde straffen als de rechtbank eind december vorig jaar aan de vier jongens oplegde. De aanklager ging destijds tegen die straffen in beroep. Begin oktober eiste justitie dat Rico G., Raymon van P. en Wesley T. vijf, vier en vier jaar cel zouden krijgen. De destijds minderjarige Jeffrey van P. kreeg wat justitie betreft twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Het hof acht de vier verantwoordelijk voor de dood van de jongen, maar dood door schuld is niet bewezen. Ook zijn de vier verminderd toerekeningsvatbaar.

Het hof verwijt het viertal “opsluiting met de dood tot gevolg” en legde daarvoor tot twee jaar celstraf op, waarvan een jaar voorwaardelijk. Daarnaast kampen de jongens met problemen die volgens het hof langdurig moeten worden behandeld.

Tano werd op 21 juni 2009 door de vier jongens in de container opgesloten op een braakliggend terrein in Apeldoorn. Toen de vier samen met een meisje, Ginger T. twee uur later weer gingen kijken, was Tano gestikt door koolmonoxidevergiftiging. De dove en claustrofobische jongen had zelf brand gesticht in de container.

Nadat de jongens en het meisje Tano roerloos hadden gevonden in de verhitte en met roet beslagen container, zeiden zij eerst niets. Na een paar dagen vertelde Ginger haar vader toch waar de vermiste Tano was. Ginger T. werd destijds vrijgesproken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook