dinsdag 9 november 2010

Uitspraak: 21 jaar in hoger beroep voor moord op Ad Dillen

Gerard van D. (51) is vandaag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 21 jaar cel voor de moord op zijn buurman Ad Dillen (40) (foto) in juli 2008 in de Lijsterbeslaan in Groningen . Gerard van D. vuurde op 13 juli 2008 van dichtbij op het hoofd van Ad Dillen, waarna die op 16 juli 2008 overleed.

Bij de schietpartij raakte een tweede buurman gewond, nadat Van D. hem tot in diens woning achterna had gezeten en in zijn borst en arm had geschoten. Dat de man het overleefde was enkel te danken aan het feit dat het pistool weigerde toen van D. hem door het hoofd wilde schieten.

Weer buiten vuurde Van D. ook nog op een derde buurman roepende 'Moet jij ook', maar die werd niet geraakt. De veroordeling was derhalve wegens moord (Ad Dillen), poging tot moord (buurman 2) en poging tot doodslag (buurman 3)

Van D. had het pistool ooit aangeschaft toen hij zich -net als nu-  in een burenruzie bevond.

De rechtbank in Groningen veroordeelde Van D. vorig jaar tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Daartegen ging zowel D. als het Openbaar Ministerie in beroep. In hoger beroep eiste de openbare aanklager 24 jaar.

Het Hof oordeelde ook dat de politie ondanks een duidelijke wens zijn advocaat te mogen spreken toch al begon met het verhoor,  en verklaarde daarom de eerste 2 verhoren ongeldig.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook