maandag 15 februari 2010

Bejaarde opgepakt na dood dochter

Ronnie Blank (83) de moeder van Dominique Blank (47), welke laatste vorige week dood werd gevonden in een woning aan de Korte Marnixkade in Amsterdam, is aangehouden.

De bejaarde vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar verstandelijk gehandicapte dochter.
Agenten waren afgekomen op een melding van buren, die geschreeuw in het huis hadden gehoord. Binnen trof de politie behalve het stoffelijk overschot ook de 83-jarige vrouw aan. Zij was gewond. De verdachte krijgt psychische hulp tijdens haar detentie.  

Update 16 februari 2010: Het lijkt er op dat Ronnie haar dochter -die Syndroom van Down heeft- omgebracht heeft nadat ze een brief kreeg van de rechtbank waarin stond dat zij te oud werd geacht om nog voor haar dochter te zorgen en dat haar dochter Dominique naar een zorginstelling moest. Dominique heeft eerder in een inrichting gezeten waar zij werd mishandeld. Haar moeder heeft daarna de zorg op zich genomen. Zij wilde haar dochter een nieuwe opname besparen en haar daarom nu omgebracht, klaarblijkelijk omdat zij geen uitweg meer zag.

Update 25 maart 2010: Ronnie mag het proces thuis afwachten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Duitser krijgt 9 jaar voor moord op Fieny Wouters in Heerlen in 1994

Een man (51) uit Kaiserslautern (Duitsland) is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor de vijftien oude moord op Fieny Wouters (72)in Heerlen. De officier van justitie had levenslang geëist.

Fieny leidde een zwerversbestaan en was een graag geziene figuur in het centrum van Heerlen. Zij werd in december 1994 in haar sloopwoning verkracht en gewurgd. Het DNA-materiaal dat de Nederlandse politie destijds verzamelde, leidde niet tot resultaat. Het onderzoek naar de moord werd onlangs nieuw leven ingeblazen. Sinds 2005 is het mogelijk om bewijsmateriaal met acht andere Europese landen, waaronder Duitsland, uit te wisselen (onder het Verdrag van Prüm*). De politie kwam de man vorig jaar op het spoor door DNA-onderzoek.

Onderzoek in de databank van de Duitse politie wees uit dat het DNA-profiel van de verdachte overeenkwam met het DNA van sperma dat in de woning van de vermoorde vrouw was gevonden. De verdachte is een bekende van de Duitse justitie en moest in het verleden DNA-materiaal afstaan wegens een lange reeks diefstallen en mishandelingen. Omdat het een Duitse onderdaan betreft en deze in Duitsland woonachtig is werd het onderzoek in handen gesteld van de Staatsanwaltschaft Kaiserslautern. Dat leidde ertoe dat de verdachte op 29 juli 2009 werd aangehouden en dus nu door de Duitse rechtbank veroordeeld.

*Er is ook een verdrag van Prüm uit 855, maar dat behelst de opdeling van het Frankische middenrijk onder de 3 zonen van keizer Lotharius I. Dat is dus een ander verdrag dan dat uit 2005.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Neun Jahre Haft im Prozess um Bluttat vor 15 Jahren

Nederlandse tekst
15 Jahre nach dem gewaltsamen Tod der Rentnerin Fieny Wouters (72) ist ein Mann vom Landgericht Kaiserslautern zu neun Jahren Haft verurteilt worden. Der 51-Jährige hat nach Überzeugung der Strafkammer Fieny Wouters im Dezember 1994 vergewaltigt und getötet. Die Staatsanwältin hatte zuvor wegen Mordes auf eine lebenslange Haft plädiert, der Verteidiger forderte Freispruch. Dies teilte ein Sprecher der Staatsanwaltschaft gestern mit.

Der 51-Jährige aus Kaiserslautern soll die Seniorin demnach im Dezember 1994 in ihrer Wohnung im niederländischen Heerlen überfallen haben. Das Gericht gehe davon aus, dass er das Haus ausgesucht hatte, um etwas zu stehlen, teilte eine Sprecherin des Landgerichtes mit. Die Frau habe sich gegen den Eindringling gewehrt, es sei zu einem Gerangel gekommen, bei dem die Rentnerin stürzte. Dann habe der Mann die Kontrolle verloren, die Frau vergewaltigt und erwürgt.

Der 51-Jährige hatte während des Prozesses zu den Vorwürfen geschwiegen. Das Landgericht stützte sich auf die am Tatort gefundene DNA im Sperma, die vom Angeklagten stammte. Ein Abgleich von Gen-Profilen hatte die Ermittler erst 2008 auf die Spur des Mannes gebracht, dessen Profil wegen anderer Straftaten seit 1999 bei der deutschen Polizei vorlag.

Deshalb war der wegen Diebstählen und Körperverletzungen vorbestrafte Mann bei der Staatsanwaltschaft Kaiserslautern seit vielen Jahren bekannt. Der grenzüberschreitenden DNA-Abgleich war möglich geworden, weil Deutschland, die Niederlande und acht andere europäische Staaten 2005 im “Prümer Vertrag“ vereinbart hatten, dass sie wechselseitig auf ihre Analysedateien zugreifen können.

Der Verurteilte stammt aus Kaiserslautern; er soll bis 2008 in der Nähe der pfälzischen Stadt ein Cafébetrieben haben

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zaandammer dood na schietpartij

In Zaandam is zondag een 32-jarige inwoner neergeschoten toen hij in de Indigostraat uit zijn auto stapte.

Hij overleed later die avond in het ziekenhuis. Over de schutter of de aanleiding van de schietpartij is nog niets bekend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw op strand Noordwijk

Op het strand van Noordwijk is maandagochtend een dode vrouw gevonden. Hoe de vrouw is omgekomen, wordt nog onderzocht. De politie sluit een misdrijf niet uit.

De identiteit van de vrouw is nog niet bekend.

Het gaat om een donkerblonde vrouw, tussen de 35 en 45 jaar oud, die een grote tatoeage op haar linkerbil heeft.

Update 17 februari 2010: De vrouw is inmiddels herkend van een foto. Het gaat om een vrouw van 43 uit Leiderdorp. Ze zou door zelfmoord om het leven zijn gekomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook