vrijdag 16 april 2010

Uitspraak: Vier jaar voor woonbootdrama

Andries K. (41) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf omdat hij vorig jaar februari in Hellevoetsluis twee jongemannen in het ijskoude water gooide. Daardoor overleed een van de twee slachtoffers. Het Openbaar Ministerie had zes jaar tegen K. geëist.

De twee mannen kwamen na een avondje stappen langs de woonboot van K. Daar rammelde een van hen aan de deur. Naar eigen zeggen dacht K. dat er twee inbrekers voor de deur stonden.

Het tweetal vluchtte naar de andere kant van de haven. K. ging hen achterna, zag beiden in de buurt van een andere boot, pakte hen beet en gooide ze in het water. Eén kon de kant te bereiken. De ander, een man (25) met verstandelijke beperkingen, verdronk.

K. was tot op heden op vrije voeten, maar de rechter gelastte vrijdag zijn directe gevangenneming.

Update 29 juli 2010: In hoger beroep eist het OM opnieuw 6 jaar wegens moord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kort geding Koos Hertogs vs. de Vries | Uitzending VERBODEN

Peter de Vries met Mr. Jacqueline Schaap
PrdV-mr Schaap
Het kort geding dat Koos Hertogs heeft aangespannen tegen Peter de Vries, SBS6 en Endemol, dat vandaag om 9.00 begint voor de rechtbank Amsterdam, zal mogelijk gedeeltelijk achter gesloten deuren plaatsvinden.

Op die manier willen de advocaten van De Vries, Endemol en SBS6, de rechter overtuigen van het grote maatschappelijke belang om de uitzending van komende zondag toch doorgang te laten vinden. De rechtbank zal over het verzoek, om de zaak gedeeltelijk achter gesloten deuren te behandelen, moeten oordelen. Waarom dat achter gesloten deuren zou moeten is niet duidelijk. In principe zijn rechtszaken openbaar.

In de uitzending, opgenomen met verborgen camera, vertelt Koos Hertogs over zijn innige contacten met de toenmalige vicepresident van de rechtbank Den Haag, Cornelis Stolk. Rechter Stolk is inmiddels overleden, maar hij verleende, zo blijkt uit de uitzending van Peter R. de Vries, de moordenaar allerlei faciliteiten.

De onthullingen zouden schokkend zijn en de Nederlandse rechtspraak, na de blunders in de zaak-Lucia de Berk, opnieuw in grote verlegenheid brengen. 

De advocaten van Koos Hertogs eisen dat de rechtbank de uitzending verbiedt op straffe van een dwangsom van 1 miljoen euro per vertoond beeld of geluidsfragment met een maximum van 15 miljoen euro.

Update:

Peter R. de Vries heeft zowel Harm Brouwer, voorzitter van het college van procureurs-generaal, als minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin gesproken over zijn bevindingen rond meervoudig moordenaar Koos H.

Dat zei De Vries vandaag tijdens het kort geding
De rechter gaf aan ‘gepikeerd’ te zijn door de uitzending van de Vries. “Als u het niet eens bent met een vonnis moet u in hoger beroep gaan”, zei ze tegen de advocaten van Endemol en SBS6.

Daar heeft de rechter natuurlijk gelijk in. Ook als de informatie uit de zaak van groot maatschappelijk belang was, had de Vries een hoger beroep af kunnen wachten. Er was geen maatschappelijk belang de uitzending per sé op 11 april uit te zenden, daar was hoogstens een programma belang voor.

De zaak werd vanaf 09.10 behandeld achter gesloten deuren. Een half uur later werd de zaak weer openbaar en was te horen hoe de advocaten van de misdaadverslaggever betoogden dat de onthullingen ‘zo verbijsterd zijn dat je ze verteld moet zien om ze te geloven’. De advocaten van Koos H. echter vinden dat het Peter R. de Vries alleen om 'geldelijk gewin' gaat.

De vraag blijft waarom de Vries c.s. een behandeling achter gesloten deuren wilden. Mogelijk is dat omdat zij de inhoud van de uitzending niet uit willen laten lekken vóór a.s. zondag. Als er inderdaad zo’n maatschappelijk belang was, hadden ze het ook op een openbare rechtszitting naar buiten kunnen brengen.

Uitspraak: De beelden mogen NIET uitgezonden worden op straffe van 500.000 euro. Peter R. de Vries noemt de uitspraken spijtig en gaat snel in overleg met zijn advocaten over de uitzending van aankomende zondag. “De feiten die wij dan willen brengen zijn van eminent belang. Dat is veel waard, maar ik zeg nu niet dat we de dwangsom maar moeten gaan trotseren”.

Afwachten dus maar wat we nog over rechter Stolk te horen zullen krijgen. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat een Haagse rechter in verband wordt gebracht met onfrisse praktijken. Tegen de Haagse kinderrechter Rueb werd in 1985 door schrijfster Yvonne Keuls aangifte gedaan wegens pedopraktijken met minderjarige crimineeltjes. Rueb werd niet vervolgd. Wél vervolgd werd de Nijmeegse rechter Van der ven, maar hij hoefde door zijn vertrek naar Portugal zijn straf nooit uit te zitten.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook