donderdag 1 april 2010

Eis: 6 jaar voor verdrinkingsdood

Tegen Andries K. (41) uit Hellevoetsluis die februari 2009 twee jongemannen, Kevin en Sammy (25), in het ijskoude water gooide, is door het het Openbaar Ministerie zes jaar celstraf geëist. Door het incident overleed Sammy.

De twee kwamen na een avondje stappen langs de woonboot van Andries K. Een van hen rammelde bij Andries K. aan de deur. Volgens eigen zeggen dacht K. dat er twee inbrekers aan de deur stonden. Toen K. naar buiten kwam, vluchtten de twee naar de andere kant van de haven. K. ging hen achterna, zag beiden in de buurt van een andere boot, pakte hen beet en gooide ze in het water. Kevin wist de kant te bereiken, Sammy verdronk. De temperatuur van de buitenlucht lag rond het vriespunt, het water was circa 2 graden.

Andries K. zei dat hij het tweetal een lesje wilde leren. Hij vindt dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verdrinkingsdood van Sammy.

Hoewel het OM moeilijk zal kunnen bewijzen dat er voorbedachte rade is (noodzakelijk voor moord) of dat de verdachte het slachtoffer dood wilde (noodzakelijk voor moord of doodslag, zal de officier hier ongetwijfeld spreken van 'voorwaardelijke opzet'. Met andere woorden: De man wist, of had moeten of had kunnen weten dat het in het ijskoude water gooien van een persoon, een groot risico op overlijden met zicht bracht. Hij heeft dat risico voor lief genomen. Komt bij dat Andries K. een gebrevetteerd duiker was en dus op de hoogte moest zijn van de risico's van ijskoud water in volslagen duisternis.

Dat Andries K. dacht dat er twee inbrekers aan de deur stonden, doet niet ter zake: de mannen waren al gevlogen en er was dus geen enkel gevaar meer voor Andries K. Desondanks achtervolgde hij de twee tot aan de andere kant van de haven.
Het in het koude water gooien - om een lesje te leren- staat in geen verhouding tot het hem vermeend aangedane onrecht.

Het gaat dus - via voorwaardelijke opzet- in feite om doodslag en poging tot doodslag.

Uitspraak: 4 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook